Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A 105 ÉVVEL EZELŐTT MEGGYILKOLT GRÓF TISZA ISTVÁNRA EMLÉKEZTEK A KOSSUTH TÉREN

Gróf Tisza István harcos, keresztyén és magyar volt - mondta Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár kedden Budapesten, a Kossuth téren, a 105 éve meggyilkolt néhai miniszterelnök szobránál tartott megemlékezésen.
 
Az államtitkár szerint a Tiszához hasonló, nagy formátumú államférfiakat lehet szeretni, lehet gyűlölni, de soha nem lehet őket figyelmen kívül hagyni. Tisza István széles látókörű, rendkívüli vezetői képességekkel rendelkező politikus volt, aki gyűlölte a szélsőségeket, a demagógiát, az olcsó politikai frázisokat - hangsúlyozta.
 
Nagy János felidézte: bár Tisza István eleinte az Osztrák-Magyar Monarchiában látta Magyarország megmaradásának biztosítékát, később úgy vélekedett, hogy hazánk tragédiáját nem az elveszített háború, hanem a kommunizmus terjedése és szimpatizánsaik erőszakossága, rémuralma idézte elő.
 
Az államtitkár kiemelte: az akkor szellemi kór rányomja a bélyegét a mai magyar valóságra is, ma is küzdenünk kell ellene. Ezek a körök igyekeztek és igyekeznek Tisza Istvánt egyedüli felelősnek beállítani az I. világháború és Magyarország területei többségének elvesztéséért.
 
Nagy János felidézete Tisza István azon gondolatát, amelyet egy korábbi, ellene elkövetett merényletkísérlet után mondott a barátainak: "Bátran, ahogyan éltem, úgy akarok meghalni."  
Ma nemcsak a reformációra emlékezünk, hanem a 105 évvel ezelőtt meggyilkolt gróf Tisza István néhai miniszterelnökre is, aki kálvinistaként ezeket a szavakat nemcsak mondta, hanem élte is. Sőt, életáldozatával adott ennek nyomatékot – hangsúlyozta az államtitkár.
 
 
Tisza Istvánt 1918. október 31-én, azon a napon, amikor Károlyi Mihály megkaparintotta a hatalmat, gyilkolták meg.

Forrás: MTI
 
(2023.10.31.)