Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Lezsák Sándor Petőfi-szobrot adományozott Vasvárnak

Petőfi Sándor tiszteletére, születésének 200. évfordulója alkalmából mellszobrot állítottak Vasváron a Békeház udvarán október 31-én, kedden. Az új köztéri alkotást Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke adományozta a városnak.

Hangos dörgések és nagy villámlások közepette zúdult az eső Vasvárra szinte percnyi pontossággal abban az időpontban, amikor a Békeház udvarán a szoboravató eseményt megkezdték volna. A kiadós zápor miatt a szervezők úgy döntöttek, az épületben tartják meg az ünnepséget, ahol előbb Tóth Balázs polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. - A Petőfi-emlékév alkalmából Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Petőfi-szobrot adományozott településünknek. Hálás köszönetünk érte – mondta, majd hozzátette: Barabás István néptanító és Széchenyi István, a legnagyobb magyar szobra után ez a harmadik mellszobor a városban. Történelmi személyiségnek történelmi helyszín – az új köztéri alkotás elhelyezésénél ez is mérvadó volt. A Békeház udvara, ahol 1664-ben a vasvári békét megkötötték, kétségtelenül a legméltóbb helyszín.
 
 „Ha a Föld isten kalapja, Hazánk a bokréta rajta” – ezt a Petőfi-idézetet választotta Vasvár önkormányzata a szobor talapzatára – tudtuk meg V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője beszédéből.
 
 - Mi nem csak idézni szeretnénk Petőfit, hanem megidézni is őt. Ezért aztán tudjuk azt is, hogy A magyar nemzet című versében tovább megy ennél, mert nem csupán valamilyen esztétikai szépségként állítja elénk a hazát, hanem egy olyan szülőföldként, amivel szemben nekünk kötelezettségeink vannak – folytatta V. Németh Zsolt. Majd a kötelezettségekről szólva, s azért, hogy ne történhessen meg, ismét a versből idézett: „Élt egy nép a Tisza táján,/ Századokig, lomhán, gyáván”. Petőfi minta - húzta alá az államtitkár.
 
Az Egressy Gábor által 1844-45 körül Petőfiről készített portrét, dagerrotípiát Esher Károly restaurálta. Állítólag, amikor a költő a felvételen meglátta magát, szörnyülködött, hogy ez nem én vagyok.
 
- Nem szerette magát „képmásoltatni”, a festett Petőfit már elfogadta – erről már Lezsák Sándor beszélt, aki meglepetésként több Petőfi-portrét is szétosztott a megjelentek között. Hozzáfűzte: a világhírű magyar költőről csaknem 400 szobrot mintáztak világszerte.
 
 - Bármennyire is keressük a régmúltat, minden versében, minden négysorosában benne van a jelen valóságunk, az életünk – fogalmazott az Országgyűlés alelnöke, ezzel utalt a költőóriás verseinek időtállóságára. Szerinte éppen ezért, amíg lesz Petőfi utca, lesz Petőfi szobor, addig lesz Magyarország is.
 
Lantos Györgyi szobrászművész alkotását - kihasználva a néhány perces esőszünetet - Lezsák Sándor, V. Németh Zsolt és Tóth Balázs közösen leplezték le a Békeház udvarán.
 
Tömböly Ágnes írása
Forrás: veol.hu
(2023.11.06.)