Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


EURÓPA ELVESZTETTE ÖNRENDELKEZÉSI KÉPESSÉGÉT

A brüsszeli hatalomgyakorlásról, az uniós bővítés kudarcáról, a magyar szuverenitásról, az ukrajnai és a nyugat-balkáni konfliktusokat helytelenül kezelő Európai Unióról beszélt Orbán Viktor szerdán a 90 éves rangos svájci konzervatív hetilap, a Weltwoche jubileumi ünnepségén Zürichben.
 
EURÓPA NEM ÖNMAGA URA
 
Európa elvesztette önrendelkezési képességét, nem tudja meghatározni, hogy mik a céljai, és nem tudja felismerni, milyen eszközöket kell alkalmazni céljai elérésére. Az Európai Unióban jövőre választások lesznek, és az ott kialakuló erőviszonyok Svájcra is hatást fognak gyakorolni, befolyásolják például az ország részvételét a közös piacon. Soros uniós elnökként a jövő év második felében Magyarországnak lehetősége lesz az EU napirendjének alakítására, így arra is, hogy a jelenleginél nagyobb befolyással legyen az uniós politika alakulására.
Európa ma nem ura önmagának, a világ GDP-jében való részesedése lefelé megy, 2030-ra egyedül Németország lesz az eső tízben, az utolsó helyen. Az Európai Unió a bővítéssel nem tud megbirkózni, a térségi konfliktusokat sem képes kezelni, legyen szó Ukrajnáról vagy a Nyugat-Balkánról.
 
AZ USA COWBOY-KAPITALIZMUSA IDEGEN KONTINENSÜNKTŐL
 
Európának sikerül-e megőriznie stratégiai szuverenitását – ez lényeges kérdés. Európa sorsa ma oda van láncolva Amerikáéhoz, vagyis ha Washington teret veszít, annak mi is megisszuk a levét, márpedig ez most a világ fő tendenciája.
A nyertes hidegháború után, a rendszerváltás idején hasznos volt Nyugat-Európa számára, hogy létrejött egy keresztény Nyugat-Európa és keresztény Egyesült Államok felállás, és az amerikai jelenlét akkor nem okozott kezelhetetlen problémát. Mára azonban ez megváltozott, mert az Egyesült Államokban a progresszív liberális erők kerültek előtérbe, és ezeket az elveket Európában is erőteljesen terjesztik. Márpedig az Egyesült Államok cowboy-kapitalizmusa idegen Európától.
 
AZ ERŐS KEZŰ POLITIKUSOKAT FELVÁLTOTTÁK A BÜROKRATÁK
 
Európa időközben elvesztette nagy formátumú politikusait is. Amikor kilépett a politikából a Helmut Kohl német kancellár és Jacques Chirac francia elnök jellemezte generáció, az EU elvesztette azt a képességet, hogy olyan vezetői legyenek, akik határozott cselekvésre képesek. Miközben hiányoznak az erős kezű politikusok, mindenütt ott vannak a bürokraták. A korábbi európai bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker azt hirdette, hogy a brüsszeli bizottság politikai testületté változott. Egy ilyen intézmény azonban valójában ehhez nem ért, csak a politikusok képesek meghozni az Európában szükséges változásokat. Az EU politikai vezetését a tagországok állam- és kormányfőit magában foglaló Európai Tanácsnak kellene ellátnia, ráadásul jelenleg a központi intézményeket is az Egyesült Államokból importált progresszív liberalizmus jellemzi.
 
NÁLUNK NINCS LIBERÁLIS HEGEMÓNIA
 
Közép-Európának most sajátos a felelőssége, különösen Magyarországnak, ahol nincs liberális hegemónia, nincsenek koalíciós csatározások, sem migráció vagy utcai zavargások. Magyarországnak van ideje gondolkodni Európa jövőjéről. A magyar modell lényege, hogy Magyarország nem jóléti, hanem munkaalapú társadalmat épít, amely elvezet a jóléthez.
A migráció helyett a kormány családpolitikával kívánja kezelni a demográfiai kihívásokat, és genderpolitika helyett is a családi értékeket támogatja. Az Európai Unióban ezért Magyarország nem a fekete bárány, hanem az első fecske.
 
A KERESZTÉNY KULTÚRA BIZTOSÍTJA A LEGSZABADABB VILÁGOT
 
Magyarországnak mindig az volt az álláspontja, hogy az illegális bevándorlás kockázata túlságosan magas, mindenképpen fel kell lépni ellene. A kormány a válság 2015-ös kezdete óta nem fogadta el azt a nyugati érvelést, hogy a migráció segít enyhíteni a munkaerőgondokon, és liberálisabb társadalomhoz vezet. Mindvégig az volt az álláspontunk, hogy túlságosan nagy a kockázat, ráadásul a bevándorlók beengedése párhuzamos társadalmakat teremt Európában, hiszen más vallásúak nagyobb csoportját kellene beilleszteni a keresztény társadalmakba. A keresztény kultúrát is népszerűsíteni, kell, mert ez biztosítja a legemberibb és legszabadabb világot.
Magyarországnak az egész schengeni övezetet meg kell védenie az illegális bevándorlástól, de ehhez Brüsszeltől eddig még nem kaptunk forrásokat. A hatékony fellépésnek köszönhetően a magyar határőrök csak tavaly 270 ezer illegális migránst állítottak meg a határon.
 
ORSZÁGUNKAT PÉNZÜGYI SZANKCIÓK SÚJTJÁK, MÉGIS BERUHÁZÁSI REKORDEREK VAGYUNK
 
Magyarország tavaly beruházási, foglalkoztatási és exportrekorder volt az EU-n belül. Hazánk népességarányánál jóval előkelőbb helyen, a 34-iken helyezkedik el az exportőr országok világranglistáján. Az országot eközben pénzügyi szankciók sújtják az EU-ból, jogszerűtlenül megtagadják a pénzügyi források átadását, évi 3-4 milliárd eurót. Magyarországon pluralizmus van, szuverenista álláspontot képviselünk, és a jó hír az, hogy ez működik.
 
EURÓPÁNAK KÉSZÜLNIE KELL ARRA, HOGY EGYEDÜL MARAD UKRAJNÁVAL
 
Európának fel készülnie arra, hogy ha az Egyesült Államokban politikai fordulat történik, egyedül kell megküzdenie egy hatalmas geopolitikai konfliktussal, neki kell politikai megoldást találnia egy szinte lehetetlen ügyre, és állnia kell a költségeket is. Mindeközben Európa elszegényedőben van, nincs pénze egy ekkora válságra.
 
Ukrajna megtámadása Oroszország részéről agresszió volt, a nemzetközi jog megsértése. Európa azonban nem reagált jól, lokalizálni kellett volna a konfliktust, mostanra viszont globális lett, ami mindenkinek rossz. A nyugati stratégia az volt, hogy az oroszok nyugati segítséggel veszítenek a fronton, és jön egy új orosz vezetés, de most már nyilvánvaló, hogy az ukránok nem fognak nyerni a fronton, és reálisan nem lesz változás Moszkvában.
A magyar vezetés is látja, hogy mennyire szenvednek az ukránok, ráadásul sok magyar él Kárpátalján, és sokan közülük meghalnak a háborúban, ezért Magyarország mielőbb szeretné megállítani a harcokat. A legfontosabb a tűzszünet elérése, és aztán lehet hosszú távú békeszerződésről tárgyalni.
 
MOSZKVÁBAN A BIZTONSÁG A FŐ VEZÉRELV
 
Meg kell érteni az oroszokat ahhoz, hogy kezelni lehessen őket. Moszkvának más rendszere van. Miközben nyugaton a szabadság a fő vezérelv, náluk a biztonság, mert ez kell ahhoz, hogy egyben tartsák a hatalmas országot, ami egyébként szinte lehetetlen feladat.
 
SVÁJCI-MAGYAR BARÁTSÁG
 
900 svájci cég dolgozik Magyarországon, és ezek több mint 30 ezer családnak adnak kenyeret. Magyarország szereti a semleges országokat, de földrajzi elhelyezkedéséből adódóan nem rendelkezik azzal a luxussal, hogy maga is semleges legyen.
 
AZ EURÓPAI POLITIKA A WELTWOCHE NÉLKÜL SZEGÉNYEBB LENNE
 
Az európai politika a mostani rendezvény házigazdája, a Weltwoche nélkül szegényebb lenne. Miközben az általános tendencia a progresszív liberalizmus iránya, megnyugtató, hogy van még Európában hely, ahol szabadon lehet beszélni, mint Svájc. A Weltwoche nem olyan, mint egy mainstream média, én pedig nem vagyok olyan, mint egy mainstream politikus.

 
A zsúfolásig telt teremben megtartott beszédet követő pódiumbeszélgetést a Weltwoche főszerkesztője, Roger Köppel svájci néppárti parlamenti képviselő vezette. Jelen volt sok más illusztris vendég mellett az idei Nobel-díjas Krausz Ferenc, valamint Václav Klaus volt cseh kormányfő, akit Orbán Viktor az európai konzervatív politika intellektuális sztenderdjeként üdvözölt.

 
Fotó forrása: mandiner.hu
 
Forrás: hirado.hu, mti.hu, magyarnemzet.hu
(2023.11.22.)