Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


HOLNAP HIRDETIK KI AZ ÉV BEJGLIJE VERSENY GYŐZTESEIT

A Magyar Cukrász Ipartestület 2023-ban is meghirdette az „Év Bejglije” versenyt, melynek célja a kézműves bejgli népszerűsítése. A versenyre kizárólag cukrászdák, kávéházak, éttermek és kézműves pékségek nevezhettek. Az ünnepélyes díjátadásra november 28-án a budapesti Zila Kávéházban kerül sor.


A versenyre három kategóriában lehetett nevezni.
 
1. kategória: „Hagyományos diós bejgli”
 
Ebben a kategóriában olyan bejglikkel lehet nevezni, melyek töltelékének domináns összetevője a dió. A töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40% (m/m), a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40% (m/m).
 
2. kategória: „Hagyományos mákos bejgli”
 
Ebben a kategóriában olyan bejglikkel lehet nevezni, melyek töltelékének domináns összetevője a mák. A töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40% (m/m), a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40% (m/m).
 
3. kategória: „Ínyenc bejgli”
 
Ebben a kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehet nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában a felhasználható anyagok között: például dió, mák, gesztenye, gyümölcs és gyümölcskészítmények, kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebbe a kategóriába tartoznak a vegyes töltelékű, például meggyes-mákos, diós-szilvás bejglik is. A töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40% (m/m), a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40% (m/m).
 
A tavalyi díjazottak:
 
Hagyományos diós
 
Aranyérmes, az Év diós bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc
Ezüstérmes: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
Bronzérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
 
Hagyományos mákos
 
Aranyérmes, az Év mákos bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves cukrászda és kávéház, Szeged
Ezüstérmes: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
 
Ínyenc
 
Aranyérmes, az Év ínyenc bejglije díj nyertese: Mennyei ajándék / Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
Ezüstérmes: Pisztáciás bejgli / Molnár Annamária – Füge Bolt és Kávézó, Budapest
Bronzérmes: Mákos-birsaalmás-fehércsokis bejgli / Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
 
Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület
 
Forrás: cukraszat.net
(2023.11.27.
)