Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


EURÓPA SZÓRJA A PÉNZT A HÁBORÚBA

Ukrajna EU-csatlakozásának feltételeiről, a szuverenitásvédelemről, a gazdasági mozgástérről és a Kelet-Nyugat közti hídszerepről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! című december 1-jei műsorában.
 
ELÉNK LÖK EGY PAPÍRT A BIZOTTSÁG, HOGY TÁMOGASSUK UKRAJNA CSATLAKOZÁSÁT, PEDIG AZ NINCS ELŐKÉSZÍTVE
 
Ma nem tudunk választ adni arra a kérdésre, hogy vajon milyen következményekkel járna Ukrajna tagsága. Ha nem tudjuk, akkor ne kezdjünk el tárgyalni. Egy ilyen hibát már vétettünk. Elkezdtünk a törökökkel tárgyalni, megígértük nekik, hogy tagok lesznek, és ez így megy 20-30 éve, az egész kudarcos.
Amikor egy ország háborúban áll, másképp működik jogrendszere és a politikai rendszere. Így nem tudjuk megmondani vajon Ukrajna megfelel-e az uniós tagság jogállami feltételeinek, ahogy azt sem mekkora az ország területe, mekkora a népessége, mivel folyamatosan menekülnek az emberek. Ahogy azt sem milyen következményekkel járna az ukrán mezőgazdaság beemelése a szabadpiacra.
Ezért, ha majd megkérdezik a mi véleményünket is, akkor én azt fogom képviselni, hogy az Európai Unió először kössön egy stratégiai partnerségi megállapodást Ukrajnával. Ez eltarthat 5-10 évig. Hozzuk közelebb őket, adjunk időt arra, hogy tudunk-e együttműködni, és ez után vegyük elő a tagság kérdését.
Magyarország álláspontja szerint külön kormányközi megállapodással olyan pénzügyi alapot kellene létrehozni Ukrajna támogatására, amelybe minden ország saját belátása szerint fizet be. Most nagyon sok pénzt, 100 milliárd euró felett - részben fegyverzet, részben készpénz formájában - odaadtunk az ukránoknak. Ha ezt Európa fejlesztésére fordítottuk volna, akkor az európai gazdaságok jobb állapotban lennének. Európának gazdasági bajai vannak, és közben szórja a pénzt, vagonokban küldi a fegyvert és a pénzt Ukrajnába. Nem a háborút kellene finanszírozni, hanem a tűzszünetet, utána pedig a békét.
 
NE MÁSOK MONDJÁK MEG NEKÜNK, HOGYAN ÉLJÜNK
 
Van egy történelmünk, annak ez esetben két tanulsága van: nálunk nagyobb birodalmak vesznek körül minket, amelyek mindig belénk akartak harapni, de mi úgy mozogtunk, hogy mindegyik temetésén ott legyünk. A történelem azt mutatja, hogy nálunk nagyobbak elhullottak, mi itt vagyunk. Másrészt viszont van itt egy terület, jóformán ezer éve ugyanaz. Ez a mi világunk, amit mi tudunk a legjobban berendezni, nincs szükségünk arra, hogy mások mondják meg nekünk, hogy hogyan éljünk. A kiindulópont nem a kormányzat, hanem a nép. Ha szárnyaszegettek lennénk, lehet, hogy megengednénk azt, hogy beleszóljanak. Mindig vannak, akik a haza egy részét vagy egészét hajlamosak lennének eladni.
Amerikai törekvés, hogy belepréseljék Magyarországot az ukrajnai háborúba, a választások közeledtével pedig arra próbálják rábírni a nemzetállamokat, hogy ne válasszanak nemzeti kormányokat.
Az az ország érdeke, hogy olyan egyértelmű és világos szabályok legyenek, amelyeket nem lehet kijátszani.
 
FEBRUÁRBAN KIFIZETIK AZ EMELT 13. HAVI NYUGDÍJAT
 
Attól, hogy a gazdaság szövete bonyolult, a megállapítások lehetnek egyszerűek. Miért dolgoztunk 2023-ban? Azért, hogy ne legyen rosszabb, meg tudjuk védeni, ami már megvan. 2024 egy reményteljes esztendő. Nem azért fogunk dolgozni, hogy ne legyen rosszabb, hanem azért, hogy jobb legyen.
A nyugdíjak akkor is 6 százalékkal emelkednek jövőre, ha az infláció csak 5 százalékos lesz. Februárban pedig kifizetjük az emelt 13. havi nyugdíjat is.
Büszke vagyok arra, hogy a minimálbér-tárgyalásokon a munka világa önmaga dönt, a kormány csak közvetít, mediál.
Van itt egy fontos információ: a 40 évnél fiatalabbak világában a saját otthonnal rendelkezők aránya elérte a 75 százalékot.
 
A VILÁG LEGJOBBAN TELJESÍTŐ FELE KELETEN VAN
 
Az elmúlt 20-30 évben kijöttünk a szovjet blokkból, és elfoglaltuk a helyünket (...), a Nyugat része vagyunk, de az a dolgunk, hogy a világ minden országával kereskedjünk. Minden bezárkózás, blokkosodás ellentétes az érdekeinkkel. Ha 100 milliós ország lennénk, (...) elegendő lenne a piac, hogy csak magunkban éljünk. De a mi gazdaságunk az egész világ, együttműködéseket kell kialakítani. A vak is látja, hogy a legjobban prosperáló fele a világnak Keleten van. Ezt szolgálja a külpolitikai tevékenység is. Próbálom kitágítani a teret a közgazdasági szereplők számára.
 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2023. december 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
Forrás: hirado,hu, mti.hu
(2023.12.01.)