Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Wass Albert 115/25 konferencia

Az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület (IKON) és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár (RETÖRKI) már több éve támogatnak és szerveznek konferenciákat. Ezek nemcsak az egyéni kapcsolatépítést segítették elő, hanem a Kárpát-medencei tudományos kapcsolatok erősítését is kiemelt célként kezelték. A Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány együttműködésével 2023-ban közösen emlékeztek meg Wass Albert író, költő és műfordító születésének 115. és halálának 25. évfordulójáról.

Wass Albert munkássága jelentős hatással volt a magyar kultúrára és irodalomra, mely máig nem került méltó helyére az irodalom- és történettudományban.
 
Ebből az alkalomból még év elején ezen szervezetek egy közös felhívást tettek közzé, amelyre Kárpát-medencei magyar főiskolai, egyetemi hallgatók és doktoranduszok jelentkezhettek, akik érdeklődtek a tudományos kutatás iránt.
 
A pályázóknak az előzetesen meghirdetett témakörök közül választaniuk kellett, és először egy rövid kutatási tervet kellett beküldeniük. Amennyiben a háromtagú szakmai zsűri pozitívan értékelte a tervet, a pályázók felkérést kaptak arra, hogy a témát részletes tanulmány formájában dolgozzák ki, és szóban is mutassák be egy konferencia keretében.
 
Ennek megfelelően a számos beérkezett pályamű közül 2023. december másodikán kerültek meghallgatásra a legjobbak. A zsűri, melynek tagjai Nyári Gábor, a RETÖRKI ügyvezető igazgatója, történész, Nagy Dóra, az IKoN Egyesület elnöke, politológus és Cseh Dániel, a Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány munkatársa, történész, nem csak értékelték az elhangzó pályaműveket, hanem javaslatokkal is segítették a pályázókat.
A prezentációkkal kísért előadások után a zsűri összeült és mind az írásos, mind az előzőekben hallott szóbeli előadások alapján hozta meg végső döntését.
 
Első helyezésben részesült Cseperkáló Kamilla, díja 150.000 Ft pénzjutalom,
Második helyezést érte el Szokolai Judit Dóra, díja 100.000 Ft pénzjutalom,
Harmadik helyezett lett Kovács Zoltán, díja 75.000 Ft pénzjutalom.
Benczik Boglárka és Kaposvári Fanni 25.000-25.000 forintos különdíjban részesültek.
 
Minden díjazott ezek mellett IKoN-os kiadványokból összeállított könyvcsomagban részesült.
 
ikonnf.hu
 
 
(2023.12.06.)