Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


JOSEP BORRELL SZERINT IZRAEL PÉNZELTE A HAMÁSZT, HOGY GYENGÍTSE A PALESZTIN HATÓSÁGOT

Az Európai Unió külügyi vezetője kijelentette, hogy az izraeli kormány finanszírozta a terrorszervezetet, hogy megossza a palesztinokat. A brüsszeli diplomata egy tízpontos útitervet készített egy lehetséges békefolyamathoz.
 
Josep Borrell a spanyolországi Valladolid Egyetemen tartott beszédében csípős megjegyzésekkel bírálta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, azzal vádolva, hogy személyesen kisiklat minden olyan kísérletet, amely az évtizedek óta tartó izraeli-palesztin konfliktus megoldására irányul.
 
„A rossz hír az, hogy Izrael, különösen a kormánya, teljes mértékben elutasítja - és tegnap Netanjahu ezt ismét elmondta, mintha mai szavaimat megelőlegezte volna - a kétállami megoldást, amelyet ő személyesen bojkottált az elmúlt 30 évben. Kitartok álláspontom mellett, hogy Izrael azzal, hogy továbbra is elutasítja ezt a megoldást, odáig ment, hogy maga hozta létre a Hamászt. Igen, a Hamászt az izraeli kormány finanszírozza, hogy megpróbálja meggyengíteni a Fatah vezette Palesztin Hatóságot".
 
Az úgynevezett kétállami megoldás - amely a palesztinok számára államiságot biztosítana - az átfogó cél, amelyet a nyugati szövetségesek a háború utáni Gázában szeretnének elérni.
 
Borrell 10 pontja:

 
1. A folyamatnak egy független palesztin állam létrejöttéhez kell vezetnie, amely "egymás mellett él" Izraellel, valamint hozzájárul az Izrael és az arab világ közötti kapcsolatok "teljes normalizálásához".
2. A nemzetközi szereplőknek segíteniük kell a két felet a béke előkészítésében, és segíteniük kell a Hamásszal szembeni "megújult politikai alternatíva" kiépítésében.
3. A nemzetközi szereplőknek "a lehető leghamarabb" előkészítő békekonferenciát kellene tartaniuk a folyamatban lévő háború és különösen az izraeli-palesztin konfliktus rendezése érdekében.
4. A konferencián a külügyminisztereknek és a nemzetközi szervezetek igazgatóinak kellene részt venniük, hogy megvitassák a békefolyamatot, miközben "közel egyidejűleg" külön-külön találkozókat tartanak a konfliktusban részt vevő felekkel.
5. A konferenciának munkacsoportokat kell felállítania, és egy éven belül meg kell terveznie a béketerv "kezdeti kereteit".
6. A tervnek "a lehető legpraktikusabban" kell érintenie az átfogó béke központi elemeit, a korábbi ENSZ-határozatokra és közvetítési erőfeszítésekre építve.
7. A tervnek "szilárd biztonsági garanciákat" kell nyújtania Izrael és a leendő palesztin állam számára, "Izrael és a palesztinok teljes kölcsönös diplomáciai elismerésének és integrációjának feltételével".
8. A konferenciának a béketerv kidolgozása során "minden lépésnél és bármikor" konzultálnia kell a konfliktusban részt vevő felekkel. Fontos, hogy ha bármelyik fél úgy dönt, hogy kivonul, a munkát ennek ellenére folytatni kell.
9. Amint a terv elkészül, azt be kell mutatni az izraelieknek és a palesztinoknak. "A végleges szövegről nekik kell majd tárgyalniuk" - áll a dokumentumban.
10. A folyamattal párhuzamosan a konferencia résztvevőinek törekedniük kell többek között a folyamatban lévő humanitárius válság enyhítésére, az izraeli túszok szabadon bocsátásának biztosítására, a regionális eszkaláció megakadályozására, a Palesztin Hatóság demokratikus legitimitásának megerősítésére és a gázai újjáépítés támogatására.
 
Forrás: euronews.com