Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


KÖLCSEY HIMNUSZA IMÁDSÁG, ÁLDÁSÉRT KÖNYÖRGŐ KÖLTEMÉNY

Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester: Himnuszunk egyedülálló a himnuszok irodalmában, mert imádság, szemben a többivel, amelyekben a nemzetek általában magukat dicsőítik. Kölcsey műve viszont bűnbánó, vezeklő és áldásért könyörgő költemény.
 
Nem csoda, hogy annak idején lenyűgözte a bírálóbizottságot, amelynek Vörösmarty is tagja volt. Erkel zenéjével és Dohnányi által finomított hangszerelésével a világ legszebb himnusza lett belőle, és ezt nem a nemzeti elfogultság mondatja velem. Alázatos térdre ereszkedés, összekulcsolt kézzel mondott, Istenhez szálló ima: ez a mi Himnuszunk.
 
A hatvanas években a Himnusz-filmben én üstdoboltam, és szilveszter éjszakánként, amikor a tévében engem is látni lehetett, nagyon büszke voltam erre. Akárcsak arra, hogy 2022 áprilisban az Operaház megnyitóján én vezényelhettem a Himnuszt.
 
Isten emlegetése miatt sokaknak volt bajuk vele, és Rákosi állítólag újat akart íratni Illyéssel és Kodállyal, de Kodálynak szerencsére sikerült lebeszélnie róla. Sokan támadják, világfájdalmasnak, sopánkodónak nevezik, pedig valójában Istent dicsőítő ének, és ezt az emberek érzik is. Bármikor vezényelem – anélkül, hogy ezt külön kérnem kellene – a zenészek és az énekkar mindig valósággal elimádkozza.