Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A KÁRPÁTALJAI MAGYAROK KAPJÁK VISSZA KORÁBBI JOGAIKAT

Szijjártó Péter külügyminiszter: mi egyszerűen meg tudjuk mondani, hogy mit szeretnénk. A magyarok kapják vissza azokat a jogokat, amelyekkel 2015 előtt még rendelkeztek Ukrajnában. Ez mindennek az alapja.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 29-én Ungváron tárgyalt ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával és a kijevi elnöki hivatalt vezető Andrij Jermakkal.
A megbeszélést követően közös sajtótájékoztatót tartottak.
 
SZIJJÁRTÓ PÉTER KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTER: a kárpátaljai magyarság jogait 2015-öt követően folyamatosan csorbították, ez az oka annak, hogy a kétoldalú kapcsolatok az utóbbi években nem a jó viszonyról, hanem a nyitott kérdésekről szóltak.
Örülünk annak, hogy az ukrán parlament által tavaly decemberben elfogadott törvény ezt a negatív spirált kétségtelenül megállította, de a kormány elvárása, hogy a kárpátaljai magyarok visszakapják a 2015-ben meglévő jogaikat.
Szeretném itt és most aláhúzni, hogy Magyarország nem kér extrát, nem kérünk többet, mint ami már volt. Azt kérjük, hogy a kárpátaljai magyar nemzeti közösség azokat a jogokat kapja vissza, amelyekkel 2015-ben már rendelkezett.
 
Ennek megfelelően ma tizenegy pontban összegeztük a magyar kéréseket, köztük például a nemzetiségi iskolai jogállás helyreállítását, a magyar nyelven tett érettségi lehetőségének ismételt megteremtését és a magyar nyelv korlátozásmentes használatát a felsőoktatásban, a kultúrában, a közigazgatásban és a közösségi élet terében.
 
Kétoldalú kormányközi bizottságot bíztunk meg azzal, hogy konkrét, szövegszerű javaslatokban próbáljanak megállapodni minél előbb, és ezeket tárják a két külügyminisztérium elé.
 
Mi azzal a céllal érkeztünk ide, hogy újra tudjuk építeni a bizalmi légkört a kétoldalú kapcsolatainkban. Azt gondolom, egyetérthetünk abban, hogy tettünk biztató lépéseket ebbe az irányba. Hosszú út áll még előttünk, sok munkát kell elvégeznünk, de mi a magyar oldalon készek vagyunk ennek a munkának az elvégzésére.
 
Meg kell sokszorozni erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy Ukrajnában az emberek végre békében élhessenek. Magyarország kész ez irányú erőfeszítéseket tenni a jövőben is, hiszen tudjuk azt, hogy az emberéletek megmentése csak és kizárólag békével lehetséges.
 
Az eddigi megbízható kőolajszállítási útvonal fenntartását kértem ukrán hivatali partneremtől, és azt, hogy biztosítsanak korrekt működési körülményeket a magyar vállalatok számára.
 
Megköszönöm Viktor Mikita kárpátaljai kormányzónak, amiért ott a magyar és az ukrán lakosság máig békésen tud egymás mellett élni. Ez azért lényeges, mert Magyarország álláspontjának félreértelmezése és elferdített bemutatása a nemzetközi média egy bizonyos szeletének kedvelt sportága. És ez a tevékenység a mindennapi élet területén is, nem csak a politikában képes feszültségeket kelteni.
 

 
DMITRO KULEBA UKRÁN KÜLÜGYMINISZTER: a nemzeti kisebbségek oktatással és nyelvhasználattal kapcsolatos jogait Ukrajnában megoldottuk minden nemzeti kisebbség számára. Ma további kéréseket kaptunk a magyar féltől, feldolgozzuk őket. Ukrajna teljesítette kötelezettségeit az Európai Unió előtt, de ez a kérdés kétoldalú, s mi ezt kétoldali rendben, tisztességesen, konstruktívan átdolgozzuk részletesen. Azt szeretnénk, hogy minden állampolgárunk boldog legyen, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiséghez tartozik.
 
Forrás: MTI, karpathir.com