Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


KITARTANAK A FRANCIA GAZDÁK, KÉSZEK BRÜSSZELBE BEVONULNI

Franciaországban a tiltakozó gazdák járműveikkel lezárták hétfő délután a Párizsba és más nagyvárosokba bevezető főbb útvonalak egy részét. Kedden délben a gazdák bejelentették, hogy tiltakozásuk következő állomása Brüsszel lesz, ha nem kapnak ma estig a kormánytól megfelelő választ. Belgiumban és Görögországban is tiltakoznak a gazdák, a flamand tüntetők az EU-csúcs idejére traktoros felvonulást terveznek.


A legjelentősebb francia mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet, az FNSA és a Jeunes Agriculteurs (Fiatal gazdák) nevű szervezet hétfőn délután 2 órakor kezdte meg a "határozatlan idejű blokádot" a párizsi régióban és Észak-Franciaországban. Az agrárium többségi szakszervezetei nyolc "blokádpontot" hirdettek a párizsi régió főbb autópályáin, néhány kilométerre a fővárosi körgyűrűtől.
 
Gérald Darmanin belügyminiszter visszafogott fellépést kért a rendőröktől, akik "nem lépnek fel a blokádpontokon, hanem biztosítják" a tüntetés helyszíneit. Elmondása szerint Emmanuel Macron elnök "utasítást adott" arra, hogy a rendőrség "biztosítsa, hogy a traktorok ne menjenek be Párizsba és a nagyvárosokba, és ne okozzanak rendkívüli fennakadásokat", illetve azt is, hogy Rungis, az ország legnagyobb nemzetközi nagybani piaca, és a párizsi repülőterek elérhetők maradjanak és fennakadások nélkül működhessenek.
 
Gabriel Attal kormányfő már péntek este bejelentette, hogy a kormány visszavonja a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelését, és tíz adminisztratív egyszerűsítő intézkedést is bevezet a tíz napja tüntető gazdák terheinek enyhítésére.
 
Az FNSA szerint azonban a kormányfő bejelentései a gazdák megnyugtatására minimálisak voltak, és "nem elégítették ki az elvárásokat", ezért folytatódik a tiltakozó megmozdulás.
 
Lyontól északra a gazdák készen állnak arra, hogy egész héten elállják a jelentősebb utakat, ha nem érkezik számukra kedd estig a kormánytól megfelelő válasz.
 
Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter szerdán Brüsszelben tárgyal az európai vészhelyzet kezelésének felgyorsítása érdekében.
 
Emmanuel Macron az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel csütörtökön Brüsszelben tárgyal az agrárválság kezeléséről és azokról a támogatási intézkedésekről, amelyeket uniós szinten követelnek a gazdálkodók – közölte hétfőn az Élysée Palota.
 
Kedden délben a gazdák bejelentették, hogy tiltakozásuk következő állomása Brüsszel lesz, ha nem kapnak ma estig a kormánytól számukra megfelelő választ.
 
„A következő lépés Brüsszel, az biztos ” – jelenti ki Figaro Pierre Lacombe, a Loiret-i gabonatermesztő és vadtenyésztő. „Az egész európai rendszer a szabad kereskedelemben gyökerezik, ezért ott kell hallatnunk magunkat. El tudunk menni Brüsszelbe, téved, aki azt hiszi, hogy megijedünk az unió központjától!”
 
A Le Monde információi szerint a miniszterelnök január 30-án délutáni általános politikai nyilatkozata során várhatóan ragaszkodik a mezőgazdasági válságra reagáló szokásos, ígérgető, de semmitmondó nyilatkozathoz. Tehát nem várható a demonstrálók követeléseit tükröző részletes és precíz bejelentés.
 
Sajtóinformációk szerint a hét végéig újabb találkozót rendeznek Gabriel Attal miniszterelnök és a két nagy gazdaszövetség vezetői között.
 
Sophie Binet, a Munkaügyi Főszövetség (CGT) főtitkára így kommentálta a gazdatüntetéseket: megértem a haragjukat. A gazdák ezrei már nem élnek meg a munkájukból, másrészt franciák milliói nem tudnak enni (…) a kirobbanó infláció miatt. Felül kell vizsgálnunk azokat a jogi mechanizmusokat, amelyek garantálják a gazdálkodók bevételét, és lehetővé teszik számukra, hogy munkájukból megéljenek. Véget kell vetnünk a rosszul szabályozott szabad kereskedelemnek is.
 
Görögországban a dühös gazdálkodók elkezdték lezárni a főbb utakat, és határozott mozgósítást terveznek a február 1-től 4-ig tartó szaloniki mezőgazdasági vásáron. A termelési költségek növekedésének figyelembevételét és a nehézségek kezelésére irányuló támogatást kérik.
Kiriakosz Mitsotakisz görög miniszterelnök kedd reggel megígérte, hogy felgyorsítja a tavalyi súlyos árvizek által sújtott gazdálkodóknak nyújtott pénzügyi segélyek kifizetését.
 
A gazdák vonulása Belgiumban komoly fennakadásokat okoz a vallon utakon. A traktorok Namur központjába tartanak. Flandriában az antwerpeni körgyűrűt szinte teljesen lezárták a gazdák.
Alexander De Croo belga miniszterelnök január 30-án késő délután találkozik a mezőgazdasági termelők szakszervezeteivel. A gazdaszervezetek szerint a demonstrációnak legalább csütörtökig, az uniós költségvetésről szóló rendkívüli európai csúcstalálkozó napjáig folytatódnia kell. Traktorokkal vonulnak akkor a fővárosba.
 
Forrás: Le Parisien, Le Monde, ma7.sk