Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A MAGYAR FÓRUM FELTETTE KÉRDÉSEIT A KORMÁNYINFÓN

Azt, hogy az Ukrajnának adott uniós segély egy része ne tűnjön el, csak az ukrán hatóságok tudják felügyelni, szavatolni. Ez a garancia pedig pontosan annyira erős, mint az ukrán állam korrupció ellenes tevékenysége.


SZERKESZTŐSÉGÜNK KÉRDÉSEI A FEBRUÁR 1-JEI KORMÁNYINFÓN, ÉS GULYÁS GERGELY MINISZTER VÁLASZAI:
 
 
1.Az Ukrajnába érkezett háborús pénzből 40 millió dollárnyi sikkasztás tényként kezeli a Reuters és az amerikai sajtó is, sőt már az ukrán biztonsági szervek is nyomoznak. Mi a garancia arra, hogy a ma megszavazott uniós segély egy részét nem sikkasztják el? Ki felügyeli mindezt?
 
Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter válasza: Azt, hogy az Ukrajnának adott uniós pénz egy része ne tűnjön el, csak az ukrán hatóságok tudják szavatolni. Ez a garancia pedig pontosan annyira erős, mint az ukrán állam korrupció ellenes tevékenysége.
 
Mi a véleménye a német szövetségi kormány kijelentéséről, miszerint a gazdák számára nincs több pénz, ám Ukrajnát nagy összegekkel kell támogatni?
 
Válasz: ezt a politikát a német választóknak kell megítélni. Mindig óvatosan kezelem a közvélemény kutatásokat, de a német történelemben még nem fordult elő, hogy a kormánypárti koalíció támogatottsága 30%-on álljon, és a kancellár a legnépszerűtlenebb politikusok közé tartozzon.
 
Szakértők szerint visszaesett a német gazdaság, és a válság még inkább elhúzódik. Felkészültünk-e a német válság esetleges begyűrűzésére, mert a magyar ipar ezer szállal kötődik a németekéhez?
 
Válasz: a németországi válságot sajnos már Magyarországon is érezzük, de még nem nagy mértékben. A magyar külkereskedelem körülbelül egynegyede Németországgal áll fenn. Így a német gazdaság átmeneti nehézsége mindig kihat a magyar növekedésre. Ennek sajnos vannak jelei.
 
Az Ukrán Pravdának azt nyilatkozat Smihal, ukrán kormányfő, hogy Kijev nem hosszabbítja meg a gázra vonatkozó orosz-ukrán tranzitszerződést. Az ukrán álláspont marad, függetlenül a nekik juttatott rengeteg pénztől? Szijjártó Péter az eddigi megbízható kőolajszállítási útvonal fenntartását kérte ukrán hivatali partnerétől. Mikor kapunk erre érdemi választ?
 
Válasz: reálisnak tartom a szállítási útvonal fennmaradását, azért is, mer ez nem csupán számunkra jó, hanem Ukrajna érdeke is.
 
 
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. február 1-jén. MTI/Kovács Tamás

m.a.