Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Köszönjük, hogy éves adójuk 1%-át A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak ajánlották fel!
1%"/
A hagyománytisztelet őseink örökségének megtartó csodája

A hagyománytisztelet őseink örökségének megtartó csodája; napjainkban azonban már nem elegendő csupán őrizni a hagyományokat, újra kell értelmezni és fogalmazni azokat, mielőtt idegenné válnak a következő generációk számára - fogalmazott a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára vasárnap Lakiteleken.

Závogyán Magdolna a Hungarikum Ligetben február 2. és 4. között zajló, Élő Hagyományunk Kösöntyű Találkozója elnevezésű néptáncos seregszemlén arról beszélt, ha a hagyományok 21. századi megélése azok tiszteletéből fakad, akkor "a forrás tiszta marad és bő vizet ad számunkra".
 
Kiemelte: a felelősség, amely mindenki vállán nyugszik, nagy, ugyanakkor örömteli. "Felelősséget viselünk gyerekeink, fiataljaink jövőjéért szülőként, nagyszülőként, közösségeink tagjaként, pedagógusként, kulturális szakemberként és állampolgárként egyaránt" - tette hozzá.
 
Az államtitkár szerint az identitás kialakulása a bölcsőben kezdődik. A személyiséget egy életen át gyúrják, alakítják külső hatások és belső folyamatok, de a tapasztalat szerint "a gyermekkorban megszerzett tudás és viselkedési minta válik olyan természetessé, mint a lélegzetvételünk" - fogalmazott.
 
Závogyán Magdolna hangsúlyozta: "néptáncot járó gyermekeket és fiatalokat látni kegyelmi állapot, semmihez sem fogható, szívet-lelket csordultig árasztó csoda".
 
Szerinte a néptánc ősi kódolt anyanyelve minden gyermeknek. A Hungarikum Ligetben fellépők pedig tökéletesen beszélik ezt a nyelvet. A ritmus, a zene, a mozdulatok vérükké válnak és egy életen át elkísérik őket. A néptáncos gyermekek "a jövőnket, a haza jövőjét jelentik" - fogalmazott.
 
A Kárpátia Rendezvényházban zajló találkozón a Kárpát-medence magyarlakta területeiről, a többi között Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről 18 felnőtt, valamint 14 gyermek- és ifjúsági néptánccsoport, mintegy 1000-1200 táncos és hét zenekar lép színpadra.
 
A Kárpát-medencei magyar hagyománytisztelő néptáncegyüttesek, népzenekarok, kézművesek, őstermelők és alkotóművészek találkozóján a néptáncbemutatókhoz kiállítások és koncertek, közös imádságok, valamint kézművesek, népművészek és kistermelők vására is kapcsolódik.
 
A seregszemle a Hungarikum Liget és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület - Hunyor Népfőiskola főszervezésében valósul meg.
 
MTI
 
Fotó: Závogyán Magdolna közösségi oldala
 
(2024.02.04.)