Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


EURÓPA FORRONG – AZ UKRÁN ÉS A MAROKKÓI TERMÉKEK MEGFOJTANAK MINKET

Visszavonná az Európai Bizottság vegyi növényvédelmi szerekről szóló új tervezetét a testület elnöke, Ursula von der Leyen, aki erről Strasbourgban beszélt, miközben az Európai Parlament épülete előtt dühös francia gazdák tiltakoztak. Kedden Hollandiában, Spanyolországban és Bulgáriában is szerveztek újabb megmozdulásokat. A gazdák a magas költségekre, a túlzott zöld szabályozásokra, és az unión kívül érkező termékekre panaszkodtak.
 
A francia gazdák hetek óta tiltakoznak megélhetési gondjaik miatt. A párizsi kormány és néhány régió vezetése engedett is a követelésüknek, ezért kedden az uniós törvényhozókra helyeztek nyomást. Mintegy 500 termelő és több tucat traktor vonult az Európai Parlament épületéhez a keddi plenáris ülés idején. Odabent a mezőgazdaság helyzete napirendre is került. Az Európai Bizottság elnöke egyenesen az egyik tervezet visszavonását javasolta.
 
Már napfelkelte előtt traktorok gyülekeztek az autópályákon Madrid közelében. A spanyol gazdák az ország húsz régiójában állítottak fel útblokádokat, hogy megélhetési gondjaik miatt tiltakozzanak. A termelők szerint a költségeik az elmúlt harminc évben megháromszorozódtak. Ráadásul a spanyol kormány idén megszüntette a mezőgazdasági biztosítások támogatását, így azok a korábbinál kevesebb kárt fedeznek. A tüntetők azt is sérelmezik, hogy az uniós szabályozások hatalmas terhet raknak rájuk, miközben semmi sem védi őket az Európába beáramló olcsó és gyakran rossz minőségű termékektől.
„Az árak és az ukrán és a marokkói termékek megfojtanak minket. Annyi időt kell eltölteni a papírmunkával, mint az állatokkal. Ez nem normális állapot”- panaszkodott az egyik spanyol gazda.
 
Napok óta lassú traktoros konvojok bénítják meg a forgalmat egész Olaszországban. A tüntetők az ellenőrizetlen importtermékek, az abnormális zöld szabályozások és a magas költségek miatt tiltakoznak. Andrea Porro, az Agrár Felszabadítás nevű mozgalom vezetője úgy nyilatkozott, terveik szerint csütörtökig ezernél is több traktor vehetik körbe Róma városát. Egyelőre nem lépnek be Róma területére, mivel nem kaptak rá engedélyt. A nemzeti színű zászlókkal díszített traktorok az európai agrárpolitika megszorításai, valamint a szintetikus agrár- és élelmiszertermékek ellen tüntetnek.

Giorgia Meloni miniszterelnök Japánban folytatott tárgyalásairól üzent a tiltakózóknak: kormányzásunk kezdete óta kiemelt figyelmet fordítunk a mezőgazdasági szektorra, növeltük az ágazatnak szánt forrásokat, és a gazdasági helyreállítási csomagból már 8 milliárd eurót különítettünk el a szektornak.Brüsszel téves ideológiai agrárpolitikája vezetett a gazdák tiltakozásához. Olaszország elsőként tiltotta be a szintetikus élelmiszertermékeket egy novemberben született törvénnyel.
A Liga párt európai parlamenti frakcióvezetője, Marco Campomenosi azt mondta, a gazdatüntetések figyelmeztető jelzések az elhibázott európai döntések miatt, melyeket nem szabad nem észrevenni. A júniusi európai parlamenti választással lehet helyretenni a jelenlegi Európai Bizottság hibáit.
 
Bulgáriában az elégedetlen termelők a szófiai mezőgazdasági minisztérium elé vonultak. A demonstrálók szalmabálákból raktak máglyát, majd a tüzet tejjel oltották el. Főleg azt nehezményezik, hogy sem a bolgár, sem az uniós intézmények nem védik az érdekeiket.
„Nem védenek meg bennünket a piacot elárasztó ukrán termékektől és a költségvetés sem biztosította számunkra az ukrajnai háború miatt elszenvedett veszteségeinket. Képzeljük el, akkor mi történik az EP-ben, ha a minisztertől csak azt halljuk, nem ő a felelős a zöld megállapodásért” – mondta a bolgár mezőgazdasági termelők szövetségének elnöke.
 
Gazdák torlaszoltak el több autópályát Hollandiában, a hétfőn későn este kezdődött megmozdulás résztvevői a szigorú környezetvédelmi előírásokat rögzítő európai zöld megállapodás és a holland termelők adminisztrációs terheit növelő hazai jogszabályok ellen tüntetnek. A gazdák az éjszaka folyamán mezőgazdasági járműveikkel több autópályát zártak le Hollandia több részén, valamint nehezítették a holland-belga határátkelők forgalmát. A tüntetők szénabálákat és faágakat égettek, valamint nagy mennyiségű szemetet szórtak szét, amelyet szintén felgyújtottak. A holland rendőrség szeretné a gazdákat szétkergetni, de eddig nem kaptak ilyen parancsot. A tüntetés vezetője viszont kimondta, ha kell, egész héten az utcákon lesznek.
 
Hétfőn a belga gazdák elzárták a Franciaországba vezető utakat. Főleg Nyugat-Flandriában vonultak fel nagy erőkkel a fiatal gazdálkodók. A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap keddi tájékoztatása szerint a belga gazdák újra traktorokkal akadályozzák a Hollandiával, valamint a Franciaországgal közös határátkelők forgalmát. A hollandiai Maastrichtot a belgiumi Liege-zsel összekötő A2-es autópálya forgalma is akadozik, ahol korábban teljesen lezárták a holland–belga határt.
A tiltakozó gazdák egyes, nemzetközi nagyvállalat által üzemeltetett üzletközpontot is elérhetetlenné tettek. A blokádot a legtöbb esetben részben feloldották, néhány gazda állítása szerint a hatóságok büntetés terhe mellett arra utasították őket, hogy hagyjanak fel a lezárásokkal. A napilap emlékeztetett, a flamand gazdák a múlt héten megközelíthetetlenné tették az északi-tengeri Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat. Közölték: becslések szerint a gazdák tiltakozó akciója 50 millió eurójába került Zeebrugge kikötőjének, ahol körülbelül 2000 teherautó rekedt a háromnapos lezárás ideje alatt.
 
Források: El Pais, Euronews, Dutchnews, La Stampa, ma7.sk
(2024.02.06.)