Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


NEM LEHET ELEFÁNTCSONTTORONYBAN TÖRTÉNELMET OKTATNI

Szakmai, stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár (RETÖRKI) és a Kodolányi János Egyetem.

Tíz évre nyúlik vissza a Kodolányi János Egyetem (2018-ig főiskola) és a RETÖRKI kooperációja. Február 7-én, Budapesten, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár konferenciatermében a két intézmény vezetője ezt az együttműködést megújította, megerősítette és új elemekkel bővítette.
 
– Nagy öröm számomra, hogy újra itt lehetek, nem ismeretlen számomra ez az épület, ez a terem, hiszen tíz évre nyúlik vissza a Kodolányi János Egyetem – akkor még főiskola – és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet együttműködése – emlékeztette a jelenlevőket Dr. Vizi László Tamás a Kodolányi János Egyetem megbízott rektora. Kiemelte, hogy főleg a kutatás és az oktatás területén dolgoztak együtt a közös célok elérésének érdekében.
 
Majd arról beszélt, hogy tavaly nyáron az egyetemnek új tulajdonosa lett; egy szakmai befektető kör lett az intézmény fenntartója. Felkérésükre elvállalta a rektori teendőket. Nagyon közel áll hozzá a székesfehérvári intézmény, hiszen ott volt az alapításnál, és már a nulladik évfolyamot is tanította. Jogosan büszke arra, hogy a kommunikáció, a turizmus, a gazdálkodási és menedzsment szakot elsőként indították el az országban.

A rektor leszögezte, hogy a Kodolányi János Egyetem nem állami, nem egyházi fenntartású, hanem alkalmazott tudományok területén tevékenykedő felsőoktatási intézmény.
Ennek – közlése szerint – az a lényege, hogy a munkaerőpiaci, a gazdasági, a regionális, és a társadalmi kihívásokra gyorsan tudnak reagálni és válaszokat adni az önkormányzatok, a kulturális, vagy a gazdasági élet szereplőinek felkérésére – és ehhez igazítják a kínálatukat.

A 30 éves intézmény több mint 30 ezer diplomát adott ki.
 
– Az alapítás óta lényegesnek tartjuk a pedagógusképzést. A történelem alapszak elindításakor úgy gondoltuk, a történelemoktatást nem lehet elefántcsonttoronyban végezni. Természetesen a történészi szakmát meg kell tanulni, de a legfontosabb, hogy a hallgatók olyan helyre kerüljenek gyakorlatra, ahol ahhoz a legjobb feltételeket biztosítják. Ezért volt lényeges számunkra a RETÖRKI megkeresése. Az archívumba szakmai képzéseket szerveztünk ki. Arra törekszünk, hogy ez a folyamat még szervesebb, még erőteljesebb legyen. A RETÖRKI olyan kiváló levéltár-pedagógiai kutatást végez, és olyan szakember gárdával rendelkezik, hogy mi örömmel delegáljuk ide hallgatóinkat, és kérjük a kutatókat, hogy oktassanak nálunk.
EGY WIN-WIN KAPCSOLATOT SZERETNÉNK, TEHÁT MINDKÉT FÉL JÓL JÁR AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSSEL – emelte ki az egyetem rektora.
 
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, illetve 2022 óta Levéltár, tíz éves múltra tekint vissza, tehát fiatalabbak vagyunk a Kodolányinál, de ha azt a témát nézzük, amit elkezdtünk vizsgálni, a rendszerváltást, és azon keresztül az egész 20. századi történelmet, akkor mi is elmondhatjuk azt, hogy nehéz utat kellett bejárnunk. A közelmúlt eseményivel más nem foglalkozott ilyen mélységekben és intézeti szinten. Felvállalt célunk, hogy jobban megértessük a társadalommal a közelmúlt eseményeit, és segítsünk a múlt feldolgozásában – közölte Dr. Nyári Gábor ügyvezető igazgató.
A közelmúlt történeteinek feltárását klasszikus kutatómódszerekkel végzik. A kutatások eredményeit közzéteszik a RETÖRKI folyóiratában és az intézet által kiadott kötetekben. Lényegesnek tartják a társadalom szélesebb rétegeinek elérését az ismeretterjesztés és az oktatás által, úgy, hogy közben kihasználják korunk kommunikációs csatornáit.
 
A RETÖRKI ügyvezető igazgatója kiemelte az intézet Kronológia-projektjét, ami olyan dinamikusan és folyamatosan fejlődő adatbázis , ami a rendszerváltást fókuszba helyezve a teljes 20. századi történelmet szeretné feldolgozni, forrásokkal kiegészítve bemutatni.
Felhívta a figyelmet a három éve alapított, és Riba András László által vezetett Történelemdidaktikai és Pedagógiai Műhely tevékenységére, és annak levéltár-pedagógiai workshopjaira.
 
-– A RETÖRKI előnye, hogy levéltárral rendelkezik, ami lehetővé teszi a szakmai műhelymunkákat. Egyik programunk a levéltári és a történészi szakmát köti össze.
 A RETÖRKI A KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLÁVAL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSHEZ SZELLEMI ÉRTÉKEKKEL ÉS SZAKMAI GYAKORLÓHELY BIZTOSÍTÁSÁVAL JÁRUL HOZZÁ – jelentette ki Dr. Nyári Gábor.
 
A Kodolányi Egyetem mottója: együtt valóra váltjuk.
Bízunk benne, hogy a két intézmény együttműködése unikális lehetőséget biztosít a jövő történészei, közösségszervezői, pedagógusai számára.

 
Képen: Dr. Nyári Gábor a RETÖRKI ügyvezető igazgatója és Dr. Vizi László Tamás a Kodolányi János Egyetem mb. rektora aláírják a két intézmény közötti szakmai, stratégiai együttműködési megállapodást.
 
Fotó: Havasi Dániel
 
Medveczky Attila
 
(2024.02.07.)