Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


AZ EURÓPAI TERMELÉS KOPORSÓJA

Brüsszel elárulta Európát, Nem ilyen Uniót akarunk, Ha nekünk végünk, ti éhen haltok – ezekkel a jelszavakkal Európa-szerte gazdák százezrei tiltakoztak február 8-án, csütörtökön a mezőgazdaságot tönkretevő brüsszeli döntések ellen. A spanyol traktorosok Barcelona felé tartva koporsót vittek magukkal, Nyugodj békében gazdálkodás felirattal.


Folytatódott a spanyol, olasz, francia és görög gazdák tüntetése. A termelők utakat, kikötőket zártak le, gumiabroncsokat égettek és bevonultak a városokba. Egyre hangosabban követelik, hogy a harmadik országokból érkező mezőgazdasági áru is ugyanolyan szigorú elbírálás alá essen, mint az övék, és tiltakoztak a szerintük túl bonyolult uniós szabályozás ellen is.A spanyol gazdák Castellon városában lezárták a kikötői terminálokhoz vezető utat, így tiltakoznak a harmadik országokból érkező behozatal és a szigorú uniós szabályozások ellen.

.„Nem az egyiptomiak vagy a törökök, hanem az Európai Unió politikája ellen tiltakozunk, amely lehetővé teszi olyan termékek bejutását Törökországból és Egyiptomból, amelyek minősége és előállítási szabályozása messze elmarad az európai követelményektől” – vázolta fel helyzetüket az egyik gazda.A tiltakozók szerint a spanyol gazdák a gyümölcsök magas gyártási költségei miatt versenyképtelenné váltak, ráadásul a spanyol kikötőkben az Észak-Afrikából és Törökországból érkező áruk negyven százalékos kedvezményt kapnak a kikötői adókból.


Több száz traktor indult el a városba vezető utakon, a konvojt több járókelő üdvözölte katalán zászlókat lengetve.

„Az a jó a mai napban, hogy az emberek támogatnak téged, nemcsak a többi gazda, hanem az egész társadalom” – mondta az egyik gazda.

A legtöbb barcelonai megértéssel fogadta a tüntetőket, sokak szerint a kormánynak nem kellett volna megengednie, hogy idáig fajuljon a helyzet.

„Azt hiszem, egy történelmi nap ez a mai, szolidáris vagyok a mezőgazdasági dolgozókkal, bár én magam nem vagyok az” – mondta egy férfi.

A tiltakozások hatására a spanyol kormány 269 millió eurós támogatást osztott szét 140 ezer gazdálkodó között, az Európai Bizottság pedig elvetette azt a tervét, amely a felére csökkentette volna a növényvédő szer használatát, ami miatt szintén tüntettek a gazdák.

Az olasz gazdák éppoly dühösek, mint Európa többi részén élő társaik.

Szerintük az egész ágazat, amely egykor Olaszország gazdaságának erőssége volt, ma már árnyéka önmagának. Az olcsó külföldi importot, főleg az olcsó ukrán gabona behozatalát tisztességtelennek tartják.

A gazdák egyórányi autóútra Rómától gyülekeznek, és a tervek szerint a következő napokban nagygyűlést tartanak a fővárosban.

A görög gazdálkodók is fokozták tiltakozásukat. Újabb autópályákat és utakat zártak le. Athénban is nagygyűlést terveznek. Követeléseik között szerepel a termelési költségek csökkentése, a mezőgazdasági gázolaj adómentességének támogatása és a termelésből származó bevételkiesés teljes kompenzálása. A kormány azt üzente, nyitott a párbeszédre, de azzal a feltétellel, ha a megbeszélések előtt a gazdák feloldják az útblokádokat.

Forrás: altaveu.com,, elpais.com, hirado.hu