Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Köszönjük, hogy éves adójuk 1%-át A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak ajánlották fel!
1%"/
NEW YORK TIMES: AMERIKAI PATRIOT RAKÉTÁKAKKAL LŐTTÉK LE AZ OROSZ II-76-OS SZÁLLÍTÓ REPÜLŐGÉPET

Ezzel az oroszok megállapításait nem vitatják, az USA most az ukrán hírszerzést hibáztatja

Arról a gépről van szó, amin a Kreml szerint ukrán hadifoglyok tartózkodtak, és amit január 24-én lőtte le az ukránok. Az USA viszont egy uniós országa mutogat. Németország, vagy Hollandia szállíthatta az amerikai rakétákat Kijevbe.

Azok a jelentések, amelyek szerint egy Patriot rakétát használtak a gép lelövésére, pontosak voltak – mondták a New York Timesnak négyszemközt, névtelenséget kérve tisztviselők, mivel az amerikai kormány nem nyilatkozott az ügyben. A rakétát egy európai partner szállította Ukrajnának – állították a tisztviselők, anélkül, hogy megnevezték volna az országot.
 
Az Egyesült Államokon kívül Németország és Hollandia szállított Kijevnek Patriot-rendszereket és rakétákat.
 
Amerikai tisztviselők azt is elmondták a lapnak, hogy az ukrán hadsereg nem tudhatta, hogy a fedélzeten hadifoglyok vannak, és hogy a csapás “jogos, de hibás hírszerzési információkon” alapult, mivel ugyanazt a gépet használták orosz rakéták szállítására.
 
Meg nem nevezett amerikai tisztviselők szerint “valószínűnek tűnt, hogy a fedélzeten lévő emberek közül legalább néhányan” ukrán foglyok lehettek, de Oroszország “talán túlbecsülte” a halálos áldozatok számát.
 
“HA VOLTAK FOGLYOK A GÉPEN, AMI VALÓSZÍNŰNEK TŰNIK, AMERIKAI TISZTVISELŐK SAJNÁLATOSNAK NEVEZTÉK AZ EMBERVESZTESÉGET” – JEGYEZTE MEG A LAP.
 
A cikk nagy része a Patriot “innovatív” használatára összpontosított az ukránok részéről, akik állításuk szerint tavaly május óta csaknem egy tucat orosz vadászgépet lőttek le vele. A lap és az amerikai tisztviselők ezeket az állításokat hitelesnek vették.
 
A Patriotot eredetileg légvédelmi fegyvernek tervezték, de az 1991-es első öbölháborúban ballisztikus rakéták elfogására alakították át. A tényleges hatékonysága meglehetősen alacsony volt, ellentétben a médiában kialakult képpel.
 
Bár az orosz szállító repülőgép megsemmisüléséről szóló első jelentések szerint egy francia gyártmányú rakéta lehetett a felelős, a francia hadsereg gyorsan kiadott egy közleményt, amelyben a lelövést az amerikai gyártmányú Patriotnak tulajdonították.
 
Forrás: nytimes.com