Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A KIRGIZ KÖZTÁRSASÁG PARLAMENTJÉNEK ELNÖKE A LAKITELEKI HUNGARIKUM LIGETBEN

Február 13-án kedden, Shakiev Nurlanbek a Kirgiz Köztársaság parlamentjének elnöke és Sydygaliev Nurbek a Kirgiz Köztársaság parlamentjének alelnöke és parlamenti delegációja voltak a Lezsák Sándor nevével fémjelzett lakiteleki Hungarikum Liget vendégei.

A vendégeket Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke fogadta.

A kirgíz delegáció tagjai megtekintették a Nemzetközi Török Kulturális Szervezet segítségével szervezett festőtábor munkáit, amit Szajakbaj Karalajev kirgiz költő-versmondó, kiváló manaszcsi (a Manasz című kirgiz eposz szavalója) szobra előtti tiszteletadás követett.
A Hungarikum Ligetben tett rövid körséta után a Hungarikum Hotel Czifray István éttermében fogadták az illusztris látogatókat.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke egy tavaly nyári sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Hungarikum Ligetben, a Szent István kápolna előtti téren kialakított keresztény panteonban kaptak helyet a huszadik század magyar főpapjai, vértanúi és hitvallói. A Kölcsey-ház előtti nemzeti panteon pedig azoknak ad helyet, akik Lakitelek szellemiségét formálták az elmúlt évtizedekben. Az egykori avar települést benépesítőknek emléket állító ősök sírja körül pedig már formálódik a magyarokkal rokon népek panteonja. Olyan személyiségek szobrai kapnak itt helyet, akik valamilyen formában meghatározták az adott nép történelmét, gondolkodását, akár a helyét a világban. Az első szobor Ibrahim Abaj Kunanbajuli kazah költő mellszobra volt, a második pedig a Manasz énekmondójáé.

Fotón: Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke és Shakiev Nurlanbek a Kirgiz Köztársaság parlamentjének elnöke és kísérete virágot helyezett el Sajakbaj Karalajev, a Manasz énekmondójának bronz mellszobra előtt.

Forrás: nepfolakitelek.hu
(2024.02.23.)