Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Színvallás előtt

Lezsák Sándor József Attila-díjas író, az Országgyűlés alelnöke gondolatai Sík Sándor: István király című darabjához, amely a Nemzeti Színházban tekinthető meg. István király szerepében: Rátóti Zoltán."Sík Sándor drámája olyan ezeresztendős történelmi térerőbe kísér bennünket, ahol az elmúlt évszázadok és a jelenvalóság sorsfordító kérdései is színvallásra késztetnek."

Ember nélkül semmi nem lehetséges, intézmény nélkül semmi nem tartós. Szent István királyunk országépítő küldetése volt, hogy a keleti pusztaságok több évezredes történelmi viharából, itt a Kárpát-medencében hont foglaló Árpád népe lélekben is nemzetté szerveződjön.

Szent István királyunk teljesítményét egy ezredév súlya teszi naggyá, majd pedig Szent László ereje és akarata, hogy István király a magyarok első szentté avatott személyisége legyen. Legendája, minden személyhez kapcsolódó cselekedete, törvényei, intelmei azóta is a magyarságnak erőt adó, önbizalmat erősítő és minden történelmi útvesztés, vérveszteség és megpróbáltatás ellenére jövőt jelentő öntudat.

A királyi trón várományosának, fiának, Szent Imrének, a „születő haza tündöklő csillagának” elvesztése nemzeti múltunk tragikus történése.

Sík Sándor drámája olyan ezeresztendős történelmi térerőbe kísér bennünket, ahol az elmúlt évszázadok és a jelenvalóság sorsfordító kérdései is színvallásra késztetnek.

(Lezsák Sándor József Attila-díjas író, az Országgyűlés alelnöke gondolatai Sík Sándor: István király című darabjához, amely a Nemzeti Színházban tekinthető meg. István király szerepében: Rátóti Zoltán, rendező: Berettyán Nándor.)

Forrás: lezsaksandor.hu
(2024.03.04.)