Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


HUNGARIKUM PARASPORTNAP LAKITELEKEN

Lezsák: a Hungarikum Parasportnap az emberi csúcsteljesítmények ünnepe

Első alkalommal rendezték meg a Hungarikum Parasportnapot a közelmúltban a Hungarikum Ligetben. A Magyar Parasport Napjához kapcsolódó eseménynek a lakiteleki Kárpátia Vendégház adott otthont és több mint háromszáz környékbeli általános iskolást láttak vendégül.


A Magyar Parasport Napját idén hetedik alkalommal tartották meg országszerte, azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben hívják fel a figyelmet a fogyatékkal élők és parasportolók helyzetére – mondta el a megnyitón Simon Zoltán, az esemény szervezője.

A parasportnap házigazdája, Lezsák Sándor, a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány elnöke is köszöntötte a főként diákokból álló közönséget. Hangsúlyozta, a Hungarikum Parasportnap az emberi csúcsteljesítmények ünnepe. Mint mondta, mindig csodálkozva nézte, hogy mire képesek a fogyatékkal élő emberek. Hozzátette, oka volt annak, hogy soha nem tudta elfogadni azt a közkeletű közmondást, hogy ép testben ép lélek. Mert a testben ott van a lélek és az a formától függetlenül lehet belül egészséges és erős.  

Felidézte azt is, hogy az elmúlt 30 évben folyamatosan arra törekedtek, hogy úgy töltsék be a Népfőiskolát, hogy nincs különbség ember és ember között, mert minden emberben van érték.

Ezeket az értékeket, értékes embereket ismerhették meg az érzékenyítő parasport napon a környékbeli diákok. Meghallgathatták többek között Farkas Zsolt, félegyházi paraatléta is előadását is. Megtudhatta róla a közönség, hogy néhány éve egy súlyos motorbalesetben vesztette el a bal lábát. Zsolt azonban a tragédia után sem hagyta abba a sportolást. Sőt, hetente ötször jár edzésre, eltökélt célja ugyanis, hogy kijusson a paralimpiára. Kitartása, életereje inspiráló lehet valamennyiünk számára – hangzott el a parasportnapon.

Az eseményen bemutatkoztak a parasportágak, amiket ki is próbálhattak a gyerekek. A rendezvény utolsó részében pedig integrált érzékenyítő váltóversenyen vettek részt a tanulókból és a vendég parasportolókból összeállított csapatok Tisza Zoltán gyógypedagógus, edző irányításával. 

Fotó: Vajda Piroska

Forrás: baon,hu


(2024.03.05.)