Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


MAGYARORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA IS A BÉKE HANGJÁN BESZÉL

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Peter Pellegrinit, a szlovák parlament elnökét. Egyik ország sem küld katonákat Ukrajnába, nem értenek egyet a vétójog megvonásával, és közösen lépnek fel az illegális migráció ellen.
 
A magyar kormányfő a tárgyalást követően sajtónyilatkozatot adott ki.
 
Magyarországnak ma abban a megtiszteltetésben volt része, hogy meglátogatott bennünket a szlovák parlament elnöke, aki jól ismert Magyarországon, hiszen korábban évekig szolgált miniszterelnökként. És mi, magyarok jó emlékeket őrzünk arról az időszakról, úgyhogy mondhatom én is, hogy egy régi barátot üdvözölhettem itt, Budapesten.
 
Nyilván a szlovákok is tudják, látják, hogy a veszélyek korában élünk, és ilyenkor a jószomszédi kapcsolatok fölértékelődnek. És szeretném rögtön az elején aláhúzni, hogy ígéretet tettem az elnök úrnak, hogy Magyarország a jövőben is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy jó szomszédja legyen Szlovákiának.
 
 Beszéltünk komoly politikai kérdésekről is. Érintettük a szuverenitás problémáját. Nehéz időszak előtt állunk. Brüsszelben el akarják venni a tagállamoktól azt a jogot, hogy bizonyos kérdésekben egyhangúságnak kelljen lennie, és vétójogunk lehessen, ideértve a külpolitikát is. Ebben az ügyben mind a ketten a szuverenitás talaján állunk. Megköszöntem az elnök úrnak, hogy segítenek megvédeni Magyarország déli határát, ugyanis Pellegrini elnök úr időszakában szlovák rendőröket küldtek segítségül Magyarország déli határára. És ma azért nem járkálnak kontrollálatlanul mindenfajta migránsok tíz- vagy százezrei Közép-Európában, mert mi segítséget kaptunk, hogy meg tudjuk védeni a déli határainkat. És arra is jó emlékekkel gondolok vissza, amikor együtt harcoltunk a kötelező kvóták ellen, amely kvótákkal migránsokat akartak betelepíteni az országainkba.
 
Szeretném tájékoztatni a szlovák embereket arról, hogy együttműködünk az energia kérdésében is. Az energiaszabadság mind a két ország számára egyformán fontos, ideértve a nukleáris beruházásokat is. Megköszöntem az elnök úrnak, hogy 2010 óta 18 új határátkelőt tudtunk nyitni a szlovák–magyar közös határszakaszon.
 
Ezek után beszéltünk a legfontosabb dologról is, mert a legfontosabb kérdés ma a béke. És mi, magyarok aggodalommal figyeljük azt, ami történik, hogy százezrek halnak meg, százezrek válnak özveggyé, sok százezer gyermek válik árvává, és egész Európa a háború nyelvét beszéli. És nem látjuk, hol van ennek a háborúnak a vége. Ez itt van a mi szomszédunkban. Szóval mi keressük a békeszerető barátokat, és nagyon örülök annak, hogy Magyarország mellett Szlovákia is a béke hangján beszél. Biztosítottam az elnök urat, hogy Magyarország ki fog tartani a békepolitika mellett, és szeretném, hogyha együtt tudnánk dolgozni a béke érdekében.
 
Végezetül még fölidézem, hogy miniszterelnökként is együtt dolgozhattam Pellegrini elnök úrral. Azon kívül, hogy kiváló volt az együttműködés személyesen is, de ha higgadt fejjel vonunk egy mérleget, akkor azt mondhatjuk, hogy a közös kormányzásunk időszakában a két nép között a távolság csökkent, a barátság erősödött, és megtaláltuk azokat a közös pontokat, amikre föl lehet építeni a közös jószomszédi viszonyt. Boldog lennék, hogyha ez még sokáig így lenne, és folytathatnánk az együttműködést.
 
Pellegrini: a fontos kérdésekben egyezik a két kormány véleménye

 
Déli szomszédainkkal jó a kapcsolatunk, gyakorlatilag a fontos kérdésekben egyezik a magyar és a szlovák kormány véleménye.

Nem csak a közös történelmünk és a közös politikai nézőpontok kötnek össze minket, hanem további aktív lépéseket teszünk annak érdekében, hogy fejlesszük együttműködésünket.
Ma Szijjártó Péter külügyminiszter úrral újabb hidat adtunk át országaink között. Ezzel lezárult egy nagy projekt, amelyben a szlovák-magyar határátkelők számát bővítettük.
Elkezdődött egy új időszak, a magyar és a szlovák kormányfő egy újabb közös projekten dolgozik.
 
Az utóbbi években több stratégiai döntést sikerült meghozni a magyar kormánnyal közösen. A két ország összekötötte például gázvezetékeit és új összeköttetések létesültek a villamosenergia-hálózatban, ami javítja az energiabiztonságot.
 
Az atomenergia terén is tovább intenzív együttműködésre van szükség, nemcsak műszaki, hanem személyzeti téren is. Köszönöm Orbán Viktornak, hogy közösen sikerült kiharcolnunk, hogy az Európai Unió az atomenergiát a tiszta energiaforrások közé sorolja.
 
Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Magyarországnak a határvédelemben. Hivatalba lépése után az új szlovák kormány azonnal éles üzenetet küldött az embercsempészeknek: Szlovákia nem kíván tranzitország lenni.
 
Kis országként sosem fogunk egyetérteni az uniós vétójog megvonásával, örülök, hogy ebben a kérdésben Magyarország támogatását is magunkénak tudhatjuk.
 
Pozsony is úgy döntött, nem küld katonát Ukrajnába, annak ellenére is, hogy kritikával illetik ezért a szuverén és független álláspontért. A vérontás megakadályozásának egyetlen módja, ha megtaláljuk a bátorságot a béketárgyalásokhoz.
 
Magyarország Szlovákia egyik legfontosabb gazdasági és kereskedelmi partnere, a két ország közötti külkereskedelmi forgalom egyre növekszik és mindent megteszünk azért, hogy a jövőben se stagnáljon.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Peter Pellegrinit, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnökét a Karmelita kolostorban 2024. március 11-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Forrás: miniszterelnok.hu, ma7.sk