Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


2010 után megszűnt a káosz a magyar sportéletben

A hazai sportéletről, a mozgás és az egészség kapcsolatáról, az életmentő gondosóráról beszélgetett Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke vendégeivel, Bozsik Péterrel és Dr. Nyitrai Zsolttal március 18-án a Polgárok Házában.

Szinte nincs olyan terület, amelynek képviselői ne lettek volna már a Nemzeti Fórum Kölcsey Körének vendégei. A márciusi ’48-as megemlékezések, ünnepségek után, a hosszú hétvégét követően Hajrá Magyarok - Sportélet Magyarországon címmel unikális beszélgetésre került sor a Polgárok Házában.
 
Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum és a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány elnöke bevezetőjében azt kérdezte a hallgatóságtól, hogy ki követte figyelemmel a március 17-ei kézilabda-mérkőzést. Idősek, fiatalok, asszonyok, férfiak egyszerre emelték fel kezüket. Fantasztikus magyar győzelem született Portugália ellen, kijutott az olimpiára a férfi kézilabda-válogatott.
Az Országgyűlés alelnöke megjegyezte, hogy a rendezvény címe mennyire összhangban van a vasárnapi mérkőzéssel. „Mindig vannak lelkes szurkolók, és olyanok is, akik ilyenkor inkább szurka-piszkálni szeretnek.”
Megjegyzem, az Országgyűlés alelnöke, aki bevallotta, hogy sportújságírónak készült, igen finoman fogalmazott. Emlékezzünk; milyen sok ellenzéki megmondóember drukkolt azért, hogy ne jusson ki a magyar labdarugó válogatott az Eb-re, és erre még büszkék is voltak.
 
Lezsák Sándor úgy emlékszik vissza Bozsik Józsefre, a legendás Aranycsapat tagjára, mint egy szürke eminenciásra, aki soha nem volt reflektorfényben, nem szerepelt a lapok címoldalán, de az akkori válogatott mégsem tudta nélkülözni. Nagy Ádámhoz hasonlította, aki korunk ötvenszeres válogatott focistája, de kevesen és keveset beszélnek róla.
A Lakiteleki Népfőiskola alapítója először Bozsik József fiát kérdezte.
 
Bozsik Péter, aki bajnok edző volt az NB I-ben, és 2006-ban a válogatott szövetségi kapitánya, először édesapjáról mesélt. „16 éves voltam, amikor apámat elragadta a halál, és nagyon sajnálom, hogy nem alakult ki egy igazi apa-fiú kapcsolat közöttünk. Keveset beszélgettünk, mert akkor minden az Aranycsapatról szólt. A civil életben apámat tisztelték, engem is szerettek, de Bozsik József fiának voltak kötelességei is; bárhová mentem mindig illedelmesen, jó fiúként kellett viselkednem.”
 
Amikor focista lett sokáig azt várták el tőle, amit az apjától, pedig tudta, soha nem lesz olyan jó játékos. Amikor az ifiben játszott, és az 5-ös mezt kellett viselnie – mint anno az apjának – hosszú percek után tudott a játékra koncentrálni. Később sikerült ezt a bonyolult helyzetet feldolgoznia.
Fiatalon játszott a Vasasban, a Honvédban, felnőttként a Pénzügyőrben, aminek később edzője lett. Első kiugró sikerét edzőként a Budapesti Vasassal érte el, a csapatot szezon közben átvéve a harmadik helyre hozta fel. Következő állomáshelyén, a Zalaegerszegi TE-nél az első évben bajnoki címet nyert, majd sokáig emlékezetes mérkőzésen győzte le csapatával a Manchester Unitedet a 2002-2003-as Bajnokok Ligája sorozat selejtezőjében.
 
Közölte, amikor 2006-ban kinevezték szövetségi kapitánynak, tudta, nem soká lesz ezen a poszton, mert nem csak a futballt, hanem az egész magyar sportvilágot a káosz uralta. Előfordult, hogy a játékosok egy hónapig nem kaptak fizetést, ezért sem nem volt egyszerű motiválni őket. A Máltától elszenvedett vereség után búcsúzott.
De! Bozsik József és Bozsik Péter az első olyan labdarúgó apa és fia páros, akik betöltötték a szövetségi kapitányi posztot. Majd másod-és harmadosztályban volt edző, például Tatabányán és Komáromban.
 
„Örömmel állok minden értelmes felkérés elé!”- szögezte le, majd arról beszélt, hogy 2010 után felismerte a kormány a sport területén is a nyilvánvalót: befektetés nélkül nincs haszon. Többen megkérdezték tőle, hogy kell-e ennyi stadion, és erre ő mindig igennek válaszolt. Addig kellenek, amíg a befektetéseket visszaigazolják az eredmények. Drukkol Marco Rossinak, és Lezsák Sándor azon kérdésére, hogy miért kellett ide egy olaszt hívni, azt felelte, mert a hazai edzők már legalább egyszer megbuktak. Nagyon örül annak, hogy megszüntették a káoszt a hazai sportéletben.
 
Bozsik Péter szeret vidéken élni, a természet közelségében, sőt még egy Komárom-közeli, fogyatékosokat foglalkoztató farm „jószolgálati nagykövete”.
 
Lezsák Sándor sokáig Dr. Nyitrai Zsolt mellett ült a parlamenti patkóban, és olyan embernek ismerte, aki teszi a dolgát, amivel megbízták, és nem ismer lehetetlent.
Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos fő feladata a kormány kiemelt társadalmi ügyekben folytatott tevékenységének és kommunikációjának összehangolása. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy például javaslatot tesz a szociálpolitikai és idősügyi, egészségügyi, sportügyi, agráriumot illető intézkedésekre, és részt vesz azok végrehajtásában. A jogász végzettségű miniszterelnöki biztos munkatársaival személyesen és konzultációkon keresztül felméri egy bizonyos társadalmi csoport állapotát, szükségleteit.
 
Tizenhat évesen jelentkezett az egri Fidesz-irodába, hogy tag szeretne lenni, mert nem bírta megemészteni, hogy 1994-ben az MSZP-SZDSZ koalíció jutott hatalomra. Míg sokan akkor hagyták ott a pártot, ő éppen azért lépett be, hogy tegyen valamit a győzelemért. 2014 óta szervezi a kampányokat.
 
Kiemelte, hogy párttársaival együtt olyan szolgáltató államban hisz, ami az egyéneket és a közösségeket segíti. Három példát mondott erre. Hat-hét éve cukorbeteg gyermekeknek szerveznek nyári táborokat. A népszámlálás után feleslegessé vált táblagépeket a rászoruló civil szervezeteknek adták.
A harmadik, pedig a Gondosóra-program.
 
A kormányzat több mint 100 milliárd forintot költött a 65 év feletti időseknek egyedülálló jóléti szolgáltatást biztosító Gondosóra programra. Ilyen nincs Európában, ami pedig hasonló, azért fizetni kell. A készülék nem riaszt közvetlenül orvost, hatóságot, nem sürgősségi segélyhívó, hanem egy diszpécserrel beszélhet a bajbajutott.
Nyitrai Zsolt elmondta, hogy a diszpécserek többsége egészségügyet végzett, így könnyebben el tudják dönteni, milyen segítség kell az időseknek.
A gondosóra eddig 7000 esetben mentett életet. 38 ezerszer pedig kellemetlen, zavaró élethelyzetekben segített. Erre egy példa, egy idős ember autózott egy kietlen erdei úton, ám a gépkocsi lerobbant. Térerő pedig nem volt a hegyek között. Így a gondosóra segítségével küldték a helyszínre a „sárga angyalt”.
„A gondosóra az ügyfélnek biztonságot ad, a hozzátartozókat megnyugtatja” – emelte ki az országgyűlési képviselő.
 
„Magyar gazdák nélkül nem létezik polgári kormányzat” – tért rá Nyitrai az agrárium területére. Az agrártárca és a Magosz képviselőivel gazdafórumokat tartanak az országban, mert szükséges a párbeszéd. Hangsúlyozta, hogy a kormány mindig kiáll az agráriumban dolgozók érdekeiért, és ahogy az egész társadalom véleményét, úgy a gazdákét is figyelembe veszi a döntései során. Világos üzenetet kell küldeni Brüsszelnek arról, hogy a gazdáknak járó pénzeket nem lehet másra fordítani.
 
A sporttal kapcsolatban a kormány elhatározta azt, hogy minden gyermek sportoljon, így a napi testnevelés órákat beiktatták. A másik cél az volt, hogy minél több nemzetközi versenyt tartsanak hazánkban. Ez országimázs szempontjából is lényeges. A harmadik pedig az infrastruktúra fejlesztése.
Kiemelte, hogy az USA felmérése alapján minden sportra fordított 1 dollár az egészségügyben 3 dollárnyi megtakarítást jelent.
 
A rendezvény végén Lezsák Sándor felidézte, hogy a ’90-es évek elején sok MDF-es nem értette, hogy mit is akar ő a sportolókkal, miért keresi fel őket. Példát vehetünk róluk- így a válasz - , mert egy „sportoló győzni akar. Ahhoz, hogy győzzön, először önmagát kell legyőznie. Ezután sportszerűen éri el a célját.”
 
A Kölcsey Kör következő fórumának időpontját és témáját április elején teszik közzé az interneten, és a Polgárok Házában is érdeklődhetnek a rendezvények felől.
 
Budapest, 2024. március 18. Dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos (b), Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke (k) és Bozsik Péter bajnok edző, volt szövetségi kapitány a Kölcsey Kör rendezvényén a Polgárok Házában 2024. március 18-án /Fotó: Demeter Péter
 
m.a.
(2024.03.19.)