Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


ÖT TONNA TRÁGYÁT KAPOTT A SZEJM ELNÖKE A VIDÉK ELÁRULÁSÁÉRT

Több mint 30 ezer lengyel gazdálkodó ült szerda reggel traktorba, hogy a demonstrációt szervezők által bejelentett gyülekezési pontokra utazzon. Varsó és több nagyváros már blokád alatt. Tusknak csak egy-két szervezetet sikerült megvennie, a tiltakozókat nem tudta megosztani. A Gazeta Bankowa közgazdasági magazin este hat órakor hetvenezerre becsülte a tiltakozók számát. 

Erős felütés – a mai demonstrációról az első hír a lengyel Tusk-párti és ellenzéki médiában: öt tonna trágyát szórtak Szymon Hołowniának, a szejm elnökének, a Sokółka körzetben lévő Sidra községben lévő birtoka elé (fotón balra). Hołowniára főleg azért dühösek a gazdák, mert február 27-én személyesen megígérte, hogy a parlament elé viszi kérésüket és közölte velük: a Tusk-kormánynak nem érdeke a gazdálkodók terheinek növelése, és mindent megtesznek a lengyel élelmiszerbiztonságért. Ebből nem lett semmi. A trágyahalom mellett lévő kerítésre transzparenseket függesztettek fel: „A vidék árulója”, „A gazdák köszönik a varsói lerohanásukat” – utalva arra, mikor a rendőrök nekiestek a tüntetőknek a szejm épülete előtt.
Hołownia közölte, hogy a birtok csak papíron az övé, és biztos lesz valamilyen rendőrségi eljárás, mert szülei laknak ott, és lezárták a tüntetők az oda vezető utakat. Igen, jól olvasták, ha a szejm elnökének apja és anyja nem tud a blokád miatt közlekedni, abból lesz eljárás, de ha mondjuk Krapek gazdát éri ilyen kellemetlenség, az bagatell.
 
A nap elején még sokan bizonytalanok voltak benne, hogy valóban olyan óriási és országos méretű lesz-e a tüntetés, mint amilyennek beharangozták. A lengyel kereskedelmi tévékben délelőtt mezőgazdasági szakemberek és különböző szervezetek képviselői nyilatkoztak. Egyikük el is mondta: Tusk célja, hogy éket verjen a gabonatermesztők és az állattenyésztők közé. Jan Krzysztof Ardanowski, volt mezőgazdasági miniszter pedig arról beszélt, ha Tusk valóban olyan nagy és befolyásos ember, mint aminek beállítja magát, akkor kötelessége felvállalnia a híd szerepét a gazdák és Brüsszel között.
 
Kora délután már a készülődésről szóltak a hírek, és 17 óra körül már a Tusk-párti média sem tudta elhallgatni, hogy a lengyel gazdák mezőgazdasági járműveikkel az ország csaknem hatszáz közúti csomópontján megbénították március 20-án a forgalmat, tiltakozásul az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala ellen.
 
A útblokádot annak ellenére fenntartják késő estig, hogy a kelet-lengyelországi Rzeszów kongresszusi központjában egyes agrárszervezetek képviselői és Czeslaw Siekierski mezőgazdasági miniszter szerda délelőtt előzetes megállapodást írt alá a kormány által a vitás ügyekben teendő lépésekről.
 
A dokumentum szerint Siekerski azt kezdeményezi Donald Tusk kormányfőnél, hogy állítsák le a behozatali embargó alá korábban került ukrán termékek lengyelországi tranzitját is.
A megállapodás az eladott lengyel gabona után fizetendő állami támogatásról is szól, valamint az uniós zöld megállapodás módosítását illető lengyel követelésekről.
 
A dokumentumot nem írta alá például Tomasz Obszanski, a legnagyobb lengyel szakszervezetnek, a Szolidaritás agrártagozatának (SRI) elnöke.
 
Obszanski a wpolityce.pl hírportálnak elmondta: a rzeszówi egyezség nem tekinthető megállapodásnak, az agrártárca ugyanis "egy sor alapvető követelést továbbra sem hajlandó teljesíteni", ezért a gazdatiltakozások folytatódnak. Ráadásul a miniszter ezt csak kezdeményezi. Ígéretből pedig tele a padlás.
 
Obszanski bejelentette: a SRI vezetésével országos sztrájkbizottságot hoznak létre, amely a kormánnyal folytatandó további tárgyalások előtt összehangolná számos lengyelországi agrárszervezet és tiltakozó csoport követeléseit.
 
A lengyel gazdák mindenhol azt hangsúlyozták, hogy nem csak róluk szól ez a történet, hanem főleg arról, hogy silány ukrán készítmény kerül-e a lengyelek asztalára, vagy ellenőrzött, minőségi étel. Sajnálják az ukránokat a háború miatt, de attól még nem lesz jobb a fronton senkinek sem, ha a lengyelek egészségtelen étkeket fogyasztanak.
Michał Kołodziejczak, mezőgazdasági miniszterhelyettes késő délután arról beszélt, hogy a március 28-ai közös lengyel-ukrán kormányülésen tisztázni fogják a gazdák kéréseit. „Az a benyomásom (...), hogy az ukrán fél elfelejti, hogy a demokráciában idősebb testvérek vagyunk, de testvérek. És itt érdemes az ukránoknak emlékezni erre, mert a jövőben sok múlik a kapcsolatainkon.”
 
A gazdák erősen megkérdőjelezik Kołodziejczak szavainak hitelességét, mert ellenzékben teljesen mást mondott, mint most kormányon.
 
Forrás: Gazeta Bankowa, wpolityce.pl, wgospodarce.pl
 
(2024.03.20., 21 óra 5 perc)