Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


HUNGARIKUM-DÍJAS A LÁNGOS, A SZÉKELYKAPU ÉS A MAGYAR CIFRASZŰR

Hét nemzeti érték Hungarikum-díjat, a közmédia két műsora pedig Hungarikum Liget Média-díjat kapott a IV. Hungarikum Díjátadó Gálán, amelyet csütörtökön este rendeztek meg a Veszprémi Petőfi Színházban. A Hungarikum-média díjat Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke alapította, és olyan médiumok, szerkesztőségek, műsorok képviselőinek munkáját ismerik el vele, akik sokat tesznek a hungarikum mozgalom népszerűsítéséért.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter beszédében hangsúlyozta, hogy a hungarikumok, amelyek sajátosan magyar és közép-európai értéket képviselnek, megőriznek minket, és összekötő kapocsként is felfoghatók. Történelmi értelemben utalnak a magyarságra, nem csupán a múltra jellemzőek, de a jobb jövő reményében megjelenő értékek összességét is jelentik.
 
V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos úgy fogalmazott: a "hungarikumokra szeretettel tekintünk, az örökös elkötelezettségével". Értékeink segítenek megtalálni helyünket a világban, megmutathatjuk általuk magunkat. Példát adnak és inspirálnak.
 
Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról beszélt, hogy a díjátadó gála a 2023 Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program méltó folytatása. Ahogyan az Európa kulturális fővárosa programsorozatnak, úgy a hungarikum bizottságnak is az a célja, hogy megmutathassuk kulturális kincseinket Európának - emelte ki.
A IV. Hungarikum Díjátadó Gálán díjat kapott a magyar cifraszűr, a lángos, a Pozsonyi kifli, a füredi Anna-bál, a székelykapu, a teqball mint sport, és a höveji csipke.
 
Miért a lángos?
A lángos készítésének hagyománya szorosan összefügg a kenyérsütés tradíciójával. A lángos kezdetben a kenyértészta dagasztóteknőből kikapart maradékából, vagy a tészta lecsípett darabjából készült. A lángost eleinte kemencében sütötték, majd zsírban, amit később az olaj váltott fel. A tökéletes lángos közepes vastagságú, nem túl olajos, belül puha, kívül roppanós. Hagyományosan a lángost reszelt sajttal, tejföllel, ízlés szerint fokhagymával megkenve fogyasztják, mára az édes és sós feltétek legkülönbözőbb fajtáiból választhatunk. A kenyértészta szerte a világban sokféle helyi specialitásnak alapja, ezeknek az ételeknek nagy szerepe van a helyi ízek közvetítésében, turisztikai jelentőségük mellett országimázs formáló jelentőségük is van. Mindennek jó példája a lángos, ami a kiváló hazai tejföllel kiegészülve igazi magyar specialitásnak számít.  
 
A Hungarikum Liget Média-díját a Kossuth Rádió Országjáró műsora, valamint a Duna Televízió és a Duna World csatornán futó Ízőrzők című filmsorozat munkatársai kapták meg. Az Országjáró című műsor 2018 óta hallható a Kossuth Rádióban, segítségével a hallgatók hétről hétre bebarangolhatják a Kárpát-medencében élő magyarság különleges helyeit, bepillantást nyerhetnek az adott tájegység kulturális, építészeti és gasztronómiai örökségébe. Az Ízőrzők a Duna Televízió és a Duna World csatornán 2007 óta látható országjáró, ismeretterjesztő filmsorozat, amelyben az alkotók, Róka Ildikó és Móczár István a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett a meglátogatott településeket is részletesen bemutatják.
 
A Hungarikum-média díjat Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke alapította, és olyan médiumok, szerkesztőségek, műsorok képviselőinek munkáját ismerik el vele, akik sokat tesznek a hungarikum mozgalom népszerűsítéséért.
 
A díjazottak Tóth Péter grafikusművész kisplasztikáját kapták meg. A patinázott színesfém ötvözet és a csiszolt gránit felhasználásával készült alkotás a napkorongot óvón közrefogó stilizált kezekkel a hungarikum szellemiségét szimbolizálja. Magassága a posztamenssel 420 milliméter. A gála megrendezésének célja, hogy felhívják a figyelmet nemzeti értékeink megbecsülésének fontosságára. Az első gála 2013-as megrendezése óta összesen 82 "hungarikum gazdának" adták át a díjat.
 
Szűr szavunk a középkorban feltehetően azt a szürke (gyapjú) posztót jelölte, amelyből a köznép, illetve egyes szerzetesek ruhája készült. De varrtak belőle tarisznyát, zsákot és köpönyeget is. A cifraszűr nemcsak egy reprezentatív magyar népi ruhadarab, de nemzeti szimbólum is egyben.


Forrás: MTI, hirado.hu
(2024.03.22.)