Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


AZ ÁRPÁD-KORT MUTATJA BE A BUGACI LÁTOGATÓKÖZPONT

Lezsák Sándor: az értéket értékesíteni, láttatni kell másokkal. Ez a program, ez a feltárás most újraéleszti a többi nagy csodát is, ami itt van Bugacon.

Ünnepélyes keretek között pénteken átadták Bugacon az Aranymonostor Látogatóközpontot. A különleges és egyedülálló létesítményben a település határában közel 15 éve folyó ásatássorozat eredményeként feltárt Árpád-kori monostort és az ott talált páratlan leleteket a legmodernebb technológiák segítségével mutatják be. 

Az ünnepélyes átadáson Szabó László polgármester köszöntőjében felidézte, hogy 2010 októberében kezdődtek el az ásatások Bugac határában. Mint mondta, akkor még gondolni sem merték, hogy mekkora lehetőséget görgetett utukba az élet. Azóta nagyon hosszú, olykor rögös, nehéz utat tettek meg. A megvalósítás során lelkiismeretes kivitelezőkkel, műszaki ellenőrökkel, szobrászokkal, művészekkel, kiállítás-tervezőkkel, filmkészítőkkel, informatikai szakemberekkel sok-sok megbízható partnerrel dolgoztak együtt. 

– Meggyőződésem, hogy az Aranymonostor Látogatóközpont nemcsak Bugac, de Bács-Kiskun vármegye turisztikai életében is mérföldkő. Küldetésünk, hogy megszólítsuk a vármegye többi turisztikai szolgáltatóját, hogy velük együttműködve és mintegy jól körülhatárolható turisztikai desztinációként jelenjünk meg Magyarország turisztikai térképén – fogalmazott a településvezető. 

További beruházások is tervben vannak

Hozzátette, hogy ez még nem a cél, hanem egy állomás. Júniusban befejeződik a látogatóközpont második ütemének fejlesztése és további forrásokat kell szerezniük a harmadik ütemre, ami magába foglalja egy kilátó, egy kemping és egy fogadóépület megépítését. Előttük van a negyedik ütem: a monostor megépítése Áprád-kori technológiákkal. A Kurultájra, a honfoglalás korára, az Aranymonostorra, az Árpád-korra, a bugaci pusztára, a betyár világra építve további fantasztikus terveik vannak Évezredek útján – zarándoklat a századokon át címmel. Ez egy hatalmas, 19 projektből álló fejlesztési koncepció, amelynek látványterveit és részletes megvalósíthatósági tanulmányterveit már elfogadta a Kisfaludy Turisztikai Ügynökség – sorolta Szabó László polgármester. 

Vincze Máté, a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár világszínvonalúnak nevezte a látogatóközpontot, ami a magyar adófizetők, illetve uniós polgárok 1,4 milliárd forintnyi támogatásával valósulhatott meg. Hangsúlyozta, hirdetnünk kell azt, hogy milyen őseink vannak, kiknek a leszármazottai vagyunk, hogy az új generációk is tovább éltessék ezt az országot. 

Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat elnöke elmondta, a kormány megbízásából azt a feladatot kapták, hogy a megyehatárokon belül koordinálják a fejlesztéseket. A közgyűlés úgy döntött, kivétel nélkül mind a 119 településen legyen fejlesztés és legyenek kiemelt fejlesztések is, amelyek a jövő szempontjából nagyon fontosak. Ilyen kiemelt projekt volt a látogatóközpont is, ami hozzájárul a térség és a vármegye turisztikai látványosságainak erősítéséhez.  

 Munkájuk lényege, hogy a látogatók azt érezzék: nagyon jó magyarnak lenni

Dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója, az ásatás vezetője köszönetet mondott mindazoknak, aki az elmúlt 15 évben támogatták, segítették és hittek abban, hogy ez a projekt megvalósulhat. Örömét fejezte ki, hogy Pétermonostora története ma már középiskolai és egyetemi tananyag. Azt is elmondta, hogy a legelső ásatása óta fontos célja, hogy a régészeti feltárásokat nyitottá tegye a nagyközönség előtt. A munkájuk lényege, hogy a látogatók akár az ásatásról, akár a látogatóközpontból, úgy menjenek el, hogy elmondhassák, többek, gazdagabbak lettek, és, hogy nagyon jó magyarnak lenni.  

Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő beszédében két ember: dr. Rosta Szabolcs és Szabó László munkáját emelte ki. Mint mondta, két ember életműve kapcsolódik össze ebben a projektben. Hangsúlyozta, az értéket értékesíteni, láttatni kell másokkal. Ez a program, ez a feltárás most újraéleszti a többi nagy csodát is, ami itt van Bugacon. A település visszahódíthatja egykori világhírét – fogalmazott a honatya. 

Forrás: baon.hu
(2024.03.26.)