Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


MOSZKVA VIZSGÁLATOT KÖVETEL A NOB ELNÖKE ELLEN

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felhívása, hogy a sportolók bojkottálják a közelgő oroszországi Barátság Játékokat, faji megkülönböztetésnek minősül. Sőt a NOB elnöke az, aki diszkriminálja sportolóinkat.
 
Ki kell vizsgálni, hogy Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke összejátszott-e az ukrán féllel annak érdekében, hogy kizárják az orosz sportolókat a párizsi olimpiáról - jelentette ki Zaharova szerdán a Szputynik rádió műsorában.
 
A diplomata arra reagált, hogy a NOB elnöke két ismert orosz telefonbetyárnak, Vovannak és Lexusnak elismerte: az általa irányított testület arra kérte az Ukrán Olimpiai Bizottságot, hogy kövesse nyomon az orosz sportolók hazafias kijelentéseit az interneten annak érdekében, hogy megakadályozzák részvételüket a párizsi olimpián. A sportvezető közölte, hogy a NOB-nál működik egy felügyelőbizottság, amely egy független céggel együtt ellenőrzi a sportolóknak az orosz hatóságokat támogató nyilvános nyilatkozatait.
 
Bach azt is elmondta a Lexus álnéven ismertté vált Alekszej Sztoljarovnak és a Vovanként emlegetett Vlagyimir Kuznyecovnak, hogy azok az afrikai sportolók, akik részt kívánnak venni az Oroszország által szeptemberben megtartandó barátság játékokon egyebek között azt kockáztatják, hogy nem indulhatnak többé a jövőbeni olimpiákon. "Tudatában kell lenniük annak, hogy a barátság játékok résztvevőjeként valakinek az oldalára állnak".
Vovan és Lexus ezúttal egy afrikai politikusnak adta ki magát.
 
Bach véleménye, hogy a Barátság Játékok kockázatot jelentenek a sport egész rendszerére, és ugyanúgy politikai töltetűek, mint a szovjet időkben a Szpartakiád.
 
A külügyi szóvivő szerint a NOB-elnök elismerte, hogy összejátszik az ukrán féllel. És felhatalmazást adott nekik, hogy információkat gyűjtsenek az orosz sportolókról, amelyek alapján megtagadhatják az orosz sportolók részvételét az olimpiai eseményeken. „Gondoljanak csak bele! Hogyan lehetséges ez egyáltalán?  Ez nyilvánvaló összejátszás. Csakhogy nem két magánszemély összejátszása, hanem egy bizonyos irányultságú nemzetközi szervezet vezetőjének összejátszása egy féllel annak érdekében, hogy kiszorítson egy harmadik felet egy országcsoport érdekében. Ez szörnyű. A NOB köteles vizsgálatot indítani, ellenkező esetben egyszerűen az egész olimpiai mozgalom szétesik és lehetetlen lesz később újra összerakni.”
 
Zaharova teljesen elfogadhatatlannak bélyegezte a NOB intézkedését, amely „nem csupán átpolitizált, hanem egyenrangú a faji megkülönböztetés által vezérelt döntésekkel. Ezek a döntések azt mutatják, hogy a NOB mennyire eltért kinyilvánított elveitől a politikai célszerűség javára, és csúszott át a rasszizmusba.”
 
A NOB bojkottra való felhívására az orosz elnöki szóvivő szerdán reagált.
„Természetesen nem tudunk egyetérteni Bach úrnak az Oroszország nagy nemzetközi sportesemények megrendezésére vonatkozó terveihez való hozzáállásával, ez a sporthoz való jog, a sport szellemének bitorlása, ami senki számára nem elfogadható.”
 
Dmitrij Peszkov hangot adott véleményének, miszerint az okozza a legnagyobb kárt az olimpiai mozgalomnak, hogy a NOB elnöke nem hajlandó elhatárolódni a politikától. Kitérve arra, hogy a NOB megfigyelteti az orosz sportolók nyilvános nyilatkozatait az orosz elnök szóvivője azt mondta, hogy érhető lenne, ha a megfigyelés mindenkire kiterjedne annak érdekében, hogy a politika ne avatkozhasson be a sportba. Ám ha ez kizárólag az orosz sportolókra vonatkozik, akkor Peszkov szerint ez egyértelműen ellentétes az "úgynevezett olimpiai család" elveivel.
 
A NOB március 19-én nyilatkozatban foglalt állást a sport átpolitizálása ellen, és a Moszkvában és Jekatyerinburgban 2024. szeptember 15. és 29. között megrendezendő barátság játékok bojkottjára szólított fel.
 
Forrás: MTI, izv.ru

(2024.04.03.)