Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


ORBÁN VIKTOR ÁTVETTE A LEGMAGASABB RANGÚ ÁLLAMI KITÜNTETÉST

Milorad Dodiktól, a boszniai Szerb Köztársaság elnökétől

A Boszniai Szerb Köztársaságban tárgyalt pénteken a magyar kormányfő és delegációja. A gazdasági, a háborús és az uniós kérdések megvitatása után Orbán Viktor átvette a boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendje láncon kitüntetést Milorad Dodiktól, a boszniai Szerb Köztársaság elnökétől.
 
Az RTRS boszniai szerb csatorna beszámolója szerint a magyar kormányfő a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szerbek bevonása nélkül nincs egészséges EU vagy stabilitás Európában.
 
„Régóta figyelem a szerbeket, emlékszem, milyen volt a szerbeknél, amikor ezt a világot Jugoszláviának hívták, és amikor fejlettebbek voltak nálunk, és emlékszem a magyar parlamenti szavazásra Bosznia elismeréséről, én akkor is figyeltem a szerbeket. Láttam, hogyan küzdenek a szerbek a helyükért ebben az új korszakban. Nagyon nehéz, amikor egy nemzetnek meg kell találnia a helyét a világban, és ez mindig nehezebb a vezetőinek. A szerbek és a magyarok, bárhol éljenek is, határoktól függetlenül mindig szomszédok. Bosznia-Hercegovina decentralizált országként nem centralizálható az entitások döntése nélkül. Ha egy közösség tulajdonát elveszik, az nagy problémákhoz vezet. A szerbek és Dodik elnök helyesen cselekszenek. A politikában is fontos, hogy mekkora vagy, vannak nagyok és kisebbek. Sokkal többen vannak, akik egyetértenek Önnel, de nem mondhatják el nyilvánosan. Én nyilvánosan is elmondhatom, mert otthon stabil kormányom van. Megengedhetem magamnak, hogy azt mondjam, ez tisztességtelen politika a Boszniai Szerb Köztársasággal szemben. Beszélnünk kell, és össze kell gyűjtenünk azokat, akik megértik a szerb népet a Szerb Köztársaságban és Szerbiában egyaránt. Július 1-től átvesszük az EU soros elnöki posztját, lesz egy csapatunk, amely Bosznia-Hercegovinával foglalkozik majd.”
 
A magyar miniszterelnök szavaira Dodik elnök reagált: Magyarország megmutatta, hogy szeretne velünk együttműködni, és megért minket. Ez az együttműködés pedig nem valaki ellen szól, hanem értünk, akárhogyan is próbálja ezt valaki elferdíteni, meghamisítani.
 
A sajtótájékoztató után Radovan Višković, a Boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke megnyitotta a banja lukai üzleti fórumot, amelyen több mint 20 jeles magyar és 70 helyi cég vesz részt.
 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) átveszi a boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendje láncon kitüntetést Milorad Dodiktól, a boszniai Szerb Köztársaság elnökétől Banja Lukában 2024. április 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
Forrás: tanjung.rs, mti.hu, klix.ba