Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Kőrösi-emlékérem Lezsák Sándornak a Kőrösi Csoma Sándor Emlékközpont és Népfőiskola támogatásáért

A kovásznai emlékközpont nem jött volna létre Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnökének segítő jobbja nélkül, amelyet akkor nyújtott, amikor már szinte minden reményt feladtak a kezdeményezők.

Rendhagyónak tekinthető a múlt héten Kovásznán és Csomakőrösön lezajlott 34. Csoma Napok. A korábbi évekhez képest, amikor csupán három napig tartott a rendezvény, Kőrösi Csoma Sándor születésének 240. évfordulójára való tekintettel idén egyhetesre bővült a sorozat. Ezalatt számos kulturális műsort, színházi előadást, filmbemutatót láthatott a nagyérdemű közönség, a Kádár László Képtárban megnyílt a 32. képzőművészeti Csoma-tárlat, volt könyvbemutató, diákvetélkedő, lezajlott a hagyományos tudományos konferencia, és felavatták a Kőrösi Csoma Sándor Emlékközpont és Népfőiskola épületét. A rendezvény magas rangú vendége volt Csák János magyarországi kulturális és innovációs miniszter és Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke.

Kőrösi Csoma Sándor Líceumban pénteken egész napos műsorsorozattal emlékeztek a tanintézmény névadójára.
Az V–XII. osztályos korosztály tíz csapata részt vett a Csoma útja című diákvetélkedőn, mások kettős filmbemutatón vettek részt, ahol a Lovakon, nyergekben – A honfoglaló magyarok harcművészete című 2023-as magyar dokumentumfilmet, illetve Az Árpádok felemelkedése című, szintén 2023-ban megjelent történelmi dokumentumfilmet tekintették meg.

Az iskolai emlékünnepségen Becsek Éva igazgató elmondta: az oktatási intézmény egykori vezetői azért választották az iskola névadójául Kőrösi Csoma Sándort, mert példaként szolgálhat a diákok számára a tudomány és a nyelvtudás iránti elkötelezettségével, valamint a kultúrák közötti hidak építésének fontosságával, majd Ferencz Éva, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület  elnöke is szólt az iskola névadóját ünneplőkhöz, kiemelve: „a diákok, akik ebben az iskolában nőnek fel, egy életre magukkal visznek innen valamit, és tudni fogják, hogy a nyelvek, a tudás mindig új világokat nyit számunkra”. A diákok nevében Dénes Anett XII. osztályos tanuló mondott ünnepi beszédet, amelyben a kitartás fontosságát hangsúlyozta. „Életünk során sokszor fogunk nehézségekbe ütközni, azzal az érzéssel találkozni, hogy jobb lenne feladni. Az igazság az, hogy könnyű tehetetlent játszani, minden botlás után megtorpanni, de eredményt csak az ér el, aki követi iskolánk névadójának példáját és soha nem adja fel” – mondta. Az ünnepi megemlékezés végén a diákok virágokat helyeztek el az iskola udvarán álló Csoma-szobornál, majd a tanintézmény és a testvériskolák képviselői, valamint a város önkormányzati képviselői és civil szervezetei koszorúztak.

A Kőrösi Csoma Sándor Líceum péntek esti gálaműsorán, amelyen többek között a kovásznai Csoma Diákszínpad, a debreceni Ady Endre testvériskola Adyák Diákszínpada mellett felléptek a kovásznai iskolások tánccsoportjai, illetve egyéni hangszeres előadói, kitüntetések átadására is sor került. A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület elismerése jeléül az emlékközpont felépítéséhez nyújtott támogatásáért emlékérmet adott át Lezsák Sándornak, a Magyar Országgyűlés alelnökének. A líceum képviselői ugyanakkor emléklappal tüntették ki a debreceni Fehér Zsuzsa és a pécsi Nyéki-Takács Andrea nyugalmazott pedagógusokat, akiknek jelentős szerepük volt a testvériskolák három évtizedes kapcsolattartásában.

Gazda József tanár úr, az egyesület tiszteletbeli enöke Isten áldását kívánva köszönte meg Lezsák Sándornak az épület létrejötte ügyének felkarolását, jelezvén, hogy az egyesület évi rendszerességgel adja át az elismerést olyan személyiségeknek, akik sokat tettek Kőrösi Csomáért.

Az Emlékérmet olyan személyiség kapja meg, akinek munkássága kiemelkedően gazdagítja vagy hozzátesz az egyesület munkájához, Csoma emlékének ápolásához – tette hozzá Ferencz Éva egyesületi elnök, Gazda József tiszteletbeli elnöknek is köszönetet mondván a létesítményért. „Lezsák Sándor úr segítsége akkor jött, amikor leginkább fogyni látszott a remény. Öt évvel ezelőtt, ugyanezen a színpadon állt, és megígérte, hogy az a ház meg fog épülni. Megértük ezt a pillanatot, megkaptuk hozzá a támogatást, most már rajtunk áll, hogy megtöltsük élettel, és idehívjunk mindenkit a Kárpát-medencéből. Hálásan Köszönjük!” – mondta Ferencz Éva.. 

A 34. Csoma Napok rendezvénysorozat Kovászna város önkormányzatának kiemelt kulturális programjaként került idén is megrendezésre. Társszervező: Kovászna Megye Tanácsa és Kovászna Megye Művelődési Központja, Kovásznai Művelődési Központ, Kádár László Képtár. 

Forrás: 3szek.ro, csomaegyesulet.org
(2024.04.16.)