Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Partiumi és székelyföldi körútján 12 települést látogatott meg Lezsák Sándor

Háromnapos partiumi és székelyföldi körútján 12 települést látogatott meg Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Körútjáról beszámolva Lezsák Sándor az MTI-nek szerdán elmondta: az Országgyűlés és a Népfőiskola Alapítvány képviseletében munkatársaival tájékozódott a magyar nyelvű szórványkollégiumok, óvodák és iskolák helyzetéről, hogy felmérje, milyen programokkal segíthetik a diákokat és a szórványban működő magyar intézményeket.

A magyarországi delegáció április 11-14. között Magyardécsére, Vicére, Besztercére, Székelyudvarhelyre, Csíkszépvízre, Csíkcsomortánra, Kászonjakabfalvára, Csíksomlyóra, Kovásznára, Magyarlapádra, Székelykocsárdra és Válaszútra látogatott el. A tervek szerint májusban, júniusban és júliusban is szerveznek hasonló körutakat. A magyar kormány, a nemzetpolitikai államtitkárság anyagi támogatásával a Népfőiskola Alapítvány szeptembertől kirándulásokkal, vetélkedőkkel, táborokkal, testvériskolákkal, csereprogramokkal, sport- és digitális eszközökkel segíti a most meglátogatott településeket - közölte Lezsák Sándor.

Hangsúlyozta: a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózathoz illeszkedő lakiteleki programok szervezői folyamatosan egyeztetnek a Rákóczi Szövetséggel, Böjte Csabával, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójával, egyesületekkel és alapítványokkal.     

Július 7. és 12. között a csíkszeredai Csibész Alapítvány gyermekei vakációznak a Lakitelek Népfőiskolán Gergely István alapítványi elnök szervezésében, október végéig pedig valamennyi szórványkollégium sportjátékokat, egyebek mellett teqballasztalokat kap majd az alapítvány közvetítésével, támogatásával - ismertette.

Hozzátette: tanulmányi kirándulásokat is előkészítenek, szeptember 24. és 26. között lakiteleki találkozóra hívják a több mint 400 diákról gondoskodó szórványkollégiumok vezetőit, fenntartóit, hogy közös programokról egyeztessenek.

Lezsák Sándor kiemelte, hogy látogatásán mindenütt elismeréssel nyilatkoztak "a magyar kormány, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a nemzetpolitikai államtitkárság anyagi és erkölcsi gondoskodásáról".

Fotón: Lezsák Sándor útja 9. állomásán, Székelykocsárdon. 
(Fotó forrása: Lezsák Sándor hivatalos Facebook-oldala)

(Forrás: MTI)

(2024.04.17.)