Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A MAGYAR FÓRUM FELTETTE KÉRDÉSEIT A KORMÁNYINFÓN

Gulyás Gergely miniszter: semmi értelme egy olyan békecsúcsnak, ahol nincs jelen Oroszország és az Egyesült Államok.

 
SZERKESZTŐSÉGÜNK KÉRDÉSEI AZ ÁPRILIS 25-EI KORMÁNYINFÓN, ÉS GULYÁS GERGELY MINISZTER VÁLASZAI:

 
1.Júniusra békecsúcsot szerveznek Svájcba az ukrajnai háború okán. Van-e értelme az egésznek, ha Oroszországot meg sem hívták, és Fico szerint az USA sem képviselteti magát?
 
Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter válasza: nem sok, szinte semmi értelme egy olyan békecsúcsnak, ahol nincs jelen Oroszország és az Egyesült Államok. Magyarország egyelőre nem kapott meghívót a tervezett svájci békekonferenciára.

 
2. Magyarország, mint a NATO tagja mit szól az úgynevezett B tervhez, amely a nyugati lapokban jelent meg, hogy övezetekre kell felosztani Ukrajnát?
 
Válasz: a kormány világos álláspontja, hogy tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét, ezért annak övezetekre való felosztását sem támogatja.

 
3. A háború és a migráció kéz a kézben jár. Ez a franciák felismerése, az olimpia közeledtével kapcsolatban végzett felmérések szerint. Mit gondol miniszter úr, a magyarországi ellenzék marad a háborúpártiak utolsó csatlósa?
 
Válasz: a magyarországi baloldal hitét sosem ingatta meg az, hogy a magyar állampolgárok mást gondolnak.

 
4. Az EU-t a tagállamok szövetségeként, és nem mint birodalmat hozták létre. Akkor az Európai Parlament milyen jogon szólhat bele az oktatásba és foglalhat állást arról, hogy a nemzeti történelmek helyett globális történelemre kerüljön át a hangsúly?
 
Válasz: semmilyen jelentősége nincs, hogy a tagállami hatáskörbe tartozó oktatási kérdésben mi az Európai Parlament állásfoglalása, hiszen még a texasi törvényekkel kapcsolatban is kifejtették a véleményüket. Ennek megfelelő komolysággal kell kezelni az EP állásfoglalásait.

 
5. Valóban feléleszti a kormány a magyar-orosz kulturális kapcsolatokat, ahogy azt Mihail Svidkoj, az orosz elnök nemzetközi kulturális együttműködési tanácsadója nyilatkozta?
 
Válasz: a kulturális kapcsolatok meg se szűntek, nem szabad negatívan diszkriminálni a művészeket nemzeti hovatartozásuk miatt.

 
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél, mellette Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. április 25-én. MTI/Máthé Zoltán
 
m.a.
(2024.04.25.)