Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A MAGYAR FÓRUM FELTETTE KÉRDÉSEIT A KORMÁNYINFÓN

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter: a 2015 előtti állapot helyreállítását akarja Budapest Kijevtől, és amíg ez nem történik meg, addig szó sem lehet az ukrán EU-csatlakozásról.

SZERKESZTŐSÉGÜNK KÉRDÉSEI A MÁJUS 9-EI KORMÁNYINFÓN, ÉS GULYÁS GERGELY MINISZTER VÁLASZAI:

1. Május 6-án Dánia és Ausztria migrációs konferenciát tartott. A konferencia célja Karner osztrák miniszter szerint szigorítani a migrációs szabályokon Európa tehermentesítése és a tengereken életüket vesztők számának csökkentése érdekében, - magyarán szólva, hogy Ruandába vissza lehessen telepíteni az embercsempész bandák által csónakba ültetett migránsokat. Milyen eredménnyel zárult a konferencia?

Válasz: a nyilatkozatok biztatóak, kérdés, mennyire tartják magukat ezekhez a felek. De egyelőre nincs többsége ennek az álláspontnak az EU-ban, hogy a menekültügyi eljárásokat az EU területén kívül kell lefolytatni.

2.Április 26-án a júniusi békekonferenciával kapcsolatos nemzetközi sajtótájékoztatóján az ukrán elnök kijelentette: Ukrajna minden szükséges feltételt teljesített az európai uniós csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdéséhez. Most az uniós félnek teljesítenie kell kötelezettségeit.
Sajnos az ukrán fél hazudik. A kárpátaljai magyarságot megillető jogokat továbbra is csorbítja. 
A magyar kormány tájékoztatta-e a tagállamokat arról, hogy Kijev egy feltátelt biztosan nem teljesített, a kárpátaljai magyar közösség jogainak helyreállítását?

Válasz: 
természetes, minden olyan fórumon, nemzetközi találkozón, ahol szóba kerül Ukrajna uniós csatlakozása, mi megemlítjük a kárpátaljai magyarok jogainak problémáját. A 2015 előtti állapot helyreállítását akarja Budapest Kijevtől, és amíg ezeket a jogokat nem adják vissza, addig nem lehet szó az ukrán EU-csatlakozásról. Elvárjuk a magyar nyelv korlátozásmentes használatát a felsőoktatásban, a kultúrális intétményekben, a közigazgatásban. 

3.​Az ukrán hírszerzési parancsnokság helyettes vezetője azt nyilatkozta a nyugati lapoknak, hogy érdemi tárgyalásokra Moszkvával legkorábban csak 2025 második felében kerülhet sor, és addig biztos folytatódik a háború. Ezért az újjáépítési szolidaritási alap összegét, ezt a több mint 2.6 milliárd forintot nem fordítja a magyar állam inkább másra?

Válasz: 
mi kezdettől fogva elleneztük a fegyverszállítást, tűzszünetet, békét akartunk, és nem engedjük azt, hogy magyar katonák vegyenek részt a háborúban. Viszont az ukrán néppel szolidárisak vagyunk. Így az összeget majd megkapják.

Miként valósul meg a nyomon követés? Május 3-án a Sky News arról számolt be, hogy félmillió dollárnyi újjáépítésre szánt pénz tűnt el Ukrajnában, amit csak egyetlen egy város újjáépítésére szántak?

Válasz: vitathatatlan, hogy az ukrajnai korrupció komoly problémát jelent.Olyan rendszert dolgozunk ki, hogy a lehetőségek végső határáig kövessük ennek az összegnek a felhasználását. Én sem vagyok túlzottan optimista eben a kérdésben.

4.​Tavaly februárban Brüsszel a Politico tudósítása szerint összesen 3 milliárd eurót ígért a külső határvédelemre. Magyarországnak ebből mennyit jut/jutott? 

Válasz:
eddig körülbelül  2 milliárd eurót fordítottunk külső határvédelemre, és ennek csak 1%-át kaptuk vissza az EU-tól.



Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j), mellette Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. május 9-én. Fotó: mti.hu
 
m.a.
(2024.05.09.)