Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


TÖRTÉNELMI TALÁLKOZÓ

Kína türelmes, ötezer éves kultúrájából eredően nem kapkod. Az Egyesült Államok pedig hisztizik.
 
A 2010-es sanghaji világkiállítást meglátogató frissen hivatalba lépett miniszterelnök, Orbán Viktor 2014-ben megállapodott a Bank of China elnökével arról, hogy a világhírű kínai bank regionális központja Magyarország lesz.
 
Az Övezet és Út kezdeményezés óta Magyarország és Kína kereskedelmi kapcsolatai látványosan bővültek. Magyarország Kína politikájának igen fontos, mondhatni sarkalatos, újabb határköve a kínai elnök Xi Jinping és 400 tagú küldöttségének szerdán kezdődő háromnapos tartózkodása hazánkban.
 
Nagyon nagy jelentőséggel bír ez a látogatás, már a jelen szempontjából is, és akár tetszik ez a liberálbugrisoknak akár nem, a jövő szempontjából különösen. Mert a jövő vezető iparága a tiszta energiatermelés, a nukleáris ipar körül szerveződik, és Orbán Viktor ilyen jellegű együttműködés kezdetét jelentette be a kínai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón. Kínának a termonukleáris kísérletekben, az űrkutatásban az atomerőművek fejlesztésében fantasztikus eredményei vannak. Osztom azoknak a véleményét, akik az USA nagyvállalatai gazdasági dominanciájának lassú csökkenését s ezzel egyidejűleg Kína gazdasági pozíciójának kiteljesedését jövendölik.
 
Kína türelmes, ötezer éves kultúrájából eredően nem kapkod. Szépen nyugodtan halad a célja felé. S amint a közmondásban áll: a türelem rózsát terem. Az Egyesült Államok pedig hisztizik. Éppen most aggodalmát fejezte ki – mondván – Kína egy új szövetségi tengelyt akar létrehozni Magyarországgal és Szerbiával és persze a patás ördöggel, Oroszországgal. Érdekes, Franciaország miatt nem aggódik az USA. Pedig a kínai elnök Macronnál is járt.
 

A magyar-kínai csúcs sajtótájékoztatóját IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

 
Papolczy Gizella