Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


BELARUSZ-MAGYAR ÉS MAGYAR-BELARUSZ ORSZÁGISMERETI TÁBOR LAKITELEKEN

A Lakitelek Népfőiskola és a Minszki Állami Nyelvészeti Egyetem sikeres, közös munkájának eredményeként, a Népfőiskola magyar-belarusz országismereti táborába minden évben érkeztek belarusz diákok is. A Belarusz Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének közreműködésével és a Minszki Állami Nyelvészeti Egyetem támogatásával a kezdetekben évről-évre 5-6 magyarul tanuló belarusz diáknak biztosítottak helyet a táborban. Ez a program kiváló lehetőséget teremtett a kapcsolatépítésre mind a magyar mind a belarusz diákok számára.

A belarusz-magyar országismereti tábor és magyar-belarusz országismereti tábor a Lakitelek Népfőiskolán 2015-ben indult útjára. A belarusz táborok szakmai vezetője: Dr. Zoltán András (egyetemi tanár, ELTE BTK Szláv és Balti Filológiai Intézet).

A program indításakor kettős cél fogalmazódott meg. A szervezők szerették volna elérni, hogy kialakuljon az érdeklődő magyar fiataloknak egy olyan köre, akik komolyabb szinten is foglalkoznak a belarusz nyelv elsajátításával és a belarusz kultúra megismerésével. Emellett pedig további hosszú távú tervként megfogalmazódott belarusz műfordítói tábor szervezése is.

A táborba olyan magyar fiatalok jelentkezését várták, akik érdeklődnek a belarusz nyelv és kultúra iránt. A táborokba eddig a belarusz nyelvtanulás terén részben teljesen kezdő, részben alapismeretekkel rendelkező diákok jelentkeztek. Illetve évről-évre akadtak olyan hallgatók is, akik az Eötvös Loránd Tudományegyetemen korábban már folytattak belarusz nyelvi tanulmányokat. A táborban kezdetektől fogva intenzív nyelvi képzés folyt Sztankevics Larisza (ELTE BTK Szláv és Balti Filológiai Intézet belarusz nyelvi lektora) és Baloghné dr. Petkevics Olga (BGE nyelvoktatója) bevonásával. Emellett a diákok megismerkedhettek a belarusz kultúrával, irodalommal és a műfordítás alapjaival is. Az évek során több mint 20 magyar diák vett részt a táborban, új jelentkezők és visszatérő érdeklődők egyaránt.

A tábor munkáját évközben kiegészítette és segítette a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány és Lakitelek Népfőiskola budapesti kihelyezett Keleti NYIT nyelvtanfolyama. A 2018-as évben kezdő és haladó belarusz csoport is indult. A táborok diákjai közül többen rendszeresen látogatták a nyelvtanfolyamokat. Az elmúlt évek munkájának köszönhetően néhány diák meglehetősen jól elsajátította a belarusz nyelvet, annak ellenére, hogy a belarusz nyelv hazánkban önálló szakként, egyetemi képzés keretein belül nem tanulhat

A tábor másik fontos célkitűzése, hogy minél több belarusz diák ismerje meg Magyarországot, a magyar nyelvet és kultúrát. Az évek során igen komoly és szoros együttműködés alakult ki a Minszki Állami Nyelvészeti Egyetemmel. 2014 óta – fakultatív módon ugyan – a Minszki Állami Nyelvészeti Egyetemen lehetőség van magyar nyelvi tanulmányok folytatására. A kinti magyar nyelvi lektorok munkájának köszönhetően a magyar nyelv évről-évre népszerűbbé válik a belarusz diákok körében. 2014-2017 között Majoros Judit volt a minszki egyetem magyar lektora. Az általa megkezdett munkát 2017-től Borbély Zita minszki magyar lektor folytatta.

A Lakitelek Népfőiskola és a Minszki Állami Nyelvészeti Egyetem sikeres, közös munkájának eredményeként, a Népfőiskola magyar-belarusz országismereti táborába minden évben érkeztek belarusz diákok is. A Belarusz Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének közreműködésével és a Minszki Állami Nyelvészeti Egyetem támogatásával a kezdetekben évről-évre 5-6 magyarul tanuló belarusz diáknak biztosítottak helyet a táborban. Ez a program kiváló lehetőséget teremtett a kapcsolatépítésre mind a magyar mind a belarusz diákok számára.

Az elmúlt évek során, a Népfőiskolán hivatalos látogatást tett Alexander Khainouski belarusz nagykövet és Alekszandr Ponomarev belarusz nagykövet egyaránt.

A tábor oktatói feladatuknak tekintették, hogy az intenzív magyar nyelvoktatás mellett, minél több belarusz diák ismerkedhessen meg közelebbről is a magyar kultúrával és Magyarországgal. Ennek jegyében minden évben, tudatosan új hallgatókat fogadtak a minszki egyetemről. Az egyre növekvő érdeklődésre való tekintettel 2018-ban 9 belarusz egyetemista vett részt a táborban. 2019-ben pedig már 10 fő. Így összesen az 5 év során, a Lakitelek Népfőiskola nyári programjában 35 belarusz hallgatónak volt lehetősége tanulni. Néhányuknak ez volt az első tapasztalata külföldi tanulmányok folytatása terén. A visszajelzések alapján – a minszki magyar lektorok munkájának és a nyári élményeknek köszönhetően – közülük sokan komolyabb szinten is folytatták magyar nyelvi tanulmányaikat, illetve többen is pályáztak magyarországi felsőoktatási tanulmányokra a Stipendium Hungaricum ösztöndíj programon keresztül.

A magyar és belarusz fél közreműködésének köszönhetően, a közös munka egyik eredménye, hogy 2018. novemberében a Napút című irodalmi és művészeti folyóiratnak megjelent A belarusz Európa című száma. A kiadványban számos fordítás szerepel, köztük 7 olyan diák fordítása is, akik az elmúlt évek során a LAKITELEKI TÁBOROK hallgatója volt. A kiadvány összeállítását Bárász Péter Belaruszban élő matematikus fogta össze. Bárász Péter a Belarusz Írók Szövetségének rendes tagja és több alkalommal tartott előadást a táborokban. A 2018-as évtől kezdve a tábor munkáját előadóként segítette Lebovics Viktória (egyetemi adjunktus, ELTE BTK Szláv és Balti Filológiai Intézet) és Taskovics Okszána (ELTE BTK Szláv és Balti Filológiai Intézet ukrán nyelvi lektora) is.

A belarusz-magyar és magyar-belarusz országismereti táborokban a nyelvgyakorlatok mellett az alábbi előadásokat hallgathatták a diákok orosz nyelven: Szláv-magyar kapcsolatok, Magyar-fehérorosz kapcsolatok, Mozaikkockák: A magyar történelem 1000 éve (896-1896). Továbbá magyar nyelven: Szláv-magyar nyelvi kapcsolatok, Magyar-belarusz nyelvi és kulturális kapcsolatok, Mai belarusz irodalom, Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima, Francisak Szkarina 500 éves belarusz könyvnyomtatás, Nagyító alatt a megértés, Nyelvi és kulturális aszimmetria a fordító szemszögéből, Ekvivalencia a fordításban: követendő vagy inkább kerülendő alapelv?

Azonban 2020 óta, a koronavírus járvány miatt nem volt lehetőségünk a belarusz programok szervezésére és belarusz diákok fogadására.

Forrás: nepfolakitelek.hu
(2024.05.14.)