Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A LAKITELEKI HUNGARIKUM LIGET SEGÍTI A SZÓRVÁNYBAN ÉLŐ MAGYAROKAT

Erdélyi és partiumi szórványkollégiumokat támogat a Lakitelek Népfőiskola. Lezsák Sándor ismertetése szerint a látogatások során tájékozódtak az óvodák és iskolák helyzetéről, felmérték, milyen programokkal segíthetik a diákokat és a szórványban működő magyar intézményeket.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium kezdeményezésére szeptemberben kezdődik a Lakitelek Népfőiskola szórványkollégiumokat támogató programja - közölte Lezsák Sándor az MTI-vel.

Az Országgyűlés alelnöke és a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: munkatársaival a napokban Aradon, Temesváron, Gyulafehérváron, Nagyenyeden, Segesváron és Gyimesfelsőlokon találkoztak az iskolák vezetőivel.
Tavasszal egy háromnapos partiumi és székelyföldi körút során 12 települést látogattak meg, a következő felmérést pedig a moldvai csángó magyar területen végzik majd - fűzte hozzá


Lezsák Sándor ismertetése szerint a látogatások során tájékozódnak az óvodák és iskolák helyzetéről, felmérik, milyen programokkal segíthetik a diákokat és a szórványban működő magyar intézményeket. A program keretében július elején a csíksomlyói Csibész Alapítvány hatvan tanulóját látják vendégül a Lakitelek Népfőiskolán. A vakációzó fiataloknak parlamenti és ópusztaszeri kirándulást is szerveznek - közölte.

Ősszel, szeptember 24-26. között csaknem harminc szórványkollégium vezetői találkoznak a lakiteleki Hungarikum Ligetben, valamennyien bemutatót tartanak a működésükről, közös programokat, vetélkedőket egyeztetnek, és sporteszközökre, taneszközökre kapnak pályázati lehetőséget.  Lezsák Sándor kiemelte: a nemzetpolitikai államtitkárság elsősorban a szórványkollégiumok működését biztosítja, a lakiteleki népfőiskola a sikeres tartalmi munkához járul hozzá.

Fotó: archív

Forrás:erdélyi Krónika onlie
(2024.06.28.)