Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A TORYKNAK KICSÖNGETTEK

A zakó, amit a Munkáspárttól kaptak, Sir Keir Starmer pártelnök ajándéka. Rishi Sunak kormányfő kacajrafakasztó nyilatkozata szerint a britek csütörtök este „kijózanító ítéletet hoztak”.

Csak nem részegen tetszettek kormányozni? Mert, ha igen, akkor állapítsuk meg, csoda hogy a 14 éven át tartó delíriumból csak most lett elege a briteknek. Vagy elegük lett, vagy türelmesek, vagy éppen a humoruknál vannak.
 
Így vagy úgy, de megesett: 2024-ben a 650 fős alsóházba 412 munkáspárti képviselőt és 121 konzervatív képviselőt küldtek.
 
Amúgy, ha jól megnézzük, nem volt egetrengető a különbség: a Tory másképpen Konzervatív Párt a szavazatok kb. 24 %-át, míg a Munkáspárt a szavazatok kb. 34 %-át szerezte meg. A számunkra ismerős Nigel Farage a bevándorlást ellenző Reform UK párttal pl. megkapta a szavazatok 14 százalékát, ez azonban csak 4 képviselői helyet biztosított nekik. Ugyanis a szigetország választási rendszerében az egyéni körzetekben az a jelölt nyer, aki egy szavazattal többet kap.
 
Ma az Egyesült Királyság eddigi miniszterelnöke bocsánatot kért a Downing Street 10. előtt tartott búcsúbeszédében, melyben egy titkát osztotta meg: elmondta, hogy ő meghallotta a választók morgását és vállalja a vereségért a felelősséget. Vannak, aki Farage-ra mutogatnak.
 
Előttem pedig felvillan a YOU RANG M'LORD? (Csengetett, Uram?) 1927-ben játszódó, sorozatból az a jelenet, amikor Lord Meldrum idősebbik lánya Cissy (Sziszi) a választásokra készül, mint a Munkáspárt jelöltje. Az apa fél, hogy lebőg a lánya Sziszi, ezért megkéri Stokes-t, a komornyikot, vessen be mindent annak érdekében, hogy azért mégse csúfos, megsemmisítő vereség legyen lánya munkáspárti kalandjának a vége. Az eredmény mesés: a Lord lánya, a munkáspárti Sziszi óriási győzelmet arat. Persze a bővérű angol humorral megírt sztori és a tegnap történtekkel való bárminemű esetleges hasonlatosság csupán a véletlen műve.
 
A kép bal oldalán: Sir Keir Starmer, az Egyesült Királyság új kormányfője; jobb oldalán: jelenet a You Rang M’Lord c. filmsorozatból (Cissy és Lord Meldrum).
 

Papolczy Gizella