Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A KÁRPÁTOK EURÓPÁJÁNAK KÜLÖNLEGES ÉRTÉKEI A SZABADSÁG ÉS A SZUVERENITÁS

Lakiteleken, a Népfőiskolán, a Hungarikum Ligetben a július 3-ától 7-éig tartó Európa Szabadegyetem keretében július 5-én, pénteken Kárpátok Európája címmel tartott előadást Marek Kuchciński a lengyel Szejm korábbi elnöke. A Jog és Igazságosság párt képviselője, a Szejm külügyi bizottságának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a Kárpát-régióból származó híres, kivételes személyiségek nagy hatással voltak az emberiség kulturális fejlődésére, Esterházy János életútja pedig példa arra, hogy nemes célokért, nemzetük jövőjéért a bátrak akár az életükkel is készek áldozni.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy Marek Kuchciński élete egy izgalmas könyv lehetne. A szabadegyetem előadója ’80-as évek Szolidaritás mozgalmának jeles személyisége volt, úgy, hogy közben öntörvényű ember maradt. Elképzelése megegyezett a mozgalom alapvető célkitűzéseivel, több millió embert vittek az utcákra, harcolva a szabad Lengyelországért. Nem véletlen, hogy később a Szejm elnöke lett. Lezsák egy több mint tíz évvel ezelőtti varsói találkozásukat idézte fel, amikor a lengyel fővárosban a Szejm akkor elnökhelyettese Európa jövőjéről, a Kárpátok-menti országok kapcsolatáról olyan víziót vázolt fel, ami után a két politikus megállapodott az együttműködésről. Jelenleg Kuchciński ellenzéki politikusként a Szejm külügyi bizottságának elnöke, aki nemrég az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban azt nyilatkozta: megértjük a magyarok álláspontját. „Mi pedig megértjük a lengyeleket” – zárta bevezető beszédét a Nemzeti Fórum egyesület elnöke.

Csak utólag tapasztaltuk meg az integráció nem kívánatos következményeit.

Marek Kuchciński előadásában azt az ideát mutatta be, „ami bennünket, magyarokat, lengyeleket és a Kárpátok mentén élő nemzeteket összeköt.”
A közelmúltra visszatekintve elmondta, hogy amikor 1989-ben – formálisan– megszűnt a kommunizmus, nem gondolták, hogy mennyire nehéz lesz létrehozni régiónkban a szuverén államokat.
„Újabb és újabb kihívások jelentkeztek, 1999-ben csatlakoztunk a NATO-hoz, 2004-ben az Európai Unióhoz, és csak utólag tapasztaltuk meg az integráció kevésbé kívánatos következményeit. Éppen a nem kívánatos fejlemények miatt kell a Kárpátok Európája országainak együttműködniük. Azért beszélek Kárpátok Európájáról, mert ez a fogalom egyik nép érzékenységét sem sérti” – közölte Kuchciński.

Megtudtuk, hogy a 2000-es évek elején kezdeményeztek egy konferenciasorozatot Kárpátok Európája címmel magyar és a régió más országaiban élő barátaikkal együttműködve, hogy megosszák egymással gondolataikat az összefogás lehetőségeiről. Az első konferenciát 2007-ben rendezték meg, fókusza a Kárpát-államok jövőjének és az Európai Uniónak a témáira irányult, a résztvevők megvitatták elképzeléseiket a régió fenntartható fejlődéséről.
A fenntarthatóságot egyrészt környezetvédelmi, másrészt gazdasági és kultúrpolitikai értelemben közelítették meg.
„A Kárpátok nem csak az egyik legnagyobb fokú biodiverzitással rendelkező európai régió, hanem olyan szempontból is különleges, hogy a nagyon sok nép, nemzet együttélése miatt jelentős a kulturális diverzitás, magyarul a sokszínűség. Nyolc ország tartozik földrajzi értelemben a Kárpát-régióhoz, de azok szomszédjaival is számolva egy jóval nagyobb országcsoportról van szó. Az eddigi konferenciák világossá tették, hogy a régiónak a népek közötti szoros együttműködése mellett vitathatatlanul szüksége van az erős promócióra”- emelte ki a Szejm volt elnöke.

A PiS politikusa felhívta a figyelmet arra, hogy a régióból származó híres, kivételes személyiségek  nagy hatással voltak/vannak az egész emberiség kulturális fejlődésére. Először harminc név került fel a listára, papoké, művészeké, és természetesen nem feledkeztek meg az olyan hősökről sem, mint amilyen Esterházy János. Majd a lista bővült, hiszen majd’ 100 Nobel-díjas származik régiónkból.

A találkozási helyek eddig Przemyśl, Krasiczyn, Krynica-Zdrój, Sárospatak, Truskawiec, Jaremcze, Nowy Targ, Wetlina, Regietów és Karpacz voltak.

Feladatunk nem csak a régió értékeinek megőrzése, hanem annak bemutatása a nagyvilágban.

Az előadó napjaink feladatiról szólva fontosnak tartotta kommunizmus máig ható következményeinek felszámolását, és az unió nyugat-balkáni és keleti irányú bővítését.
„Feladatunk nem csak a régió értékeinek megőrzése, hanem annak bemutatása a nagyvilágban. A nyugati országok nem tudják, mit jelentett a kommunista elnyomás alatt élni, ezért erről a diktatúráról is hitelesen kell őket tájékoztatni, ahogy arról is, hogy a régió normáinak alapja a keresztény értékrendszer. Népeink több szabadságharcot vívtak, ezért fontosnak tartják a nemzetek szabadságát és szuverenitását” – szögezte le Kuchciński.


Kiemelte, hogy a tolerancia keresztény érték, de tisztelni kell a nemzetek önállóságát, nem szabad, hogy akaratunk ellenére erőltessenek ránk illegális migránsokat.
A lengyel politikus kifejtette: ott kell segíteni, ahol baj van, mert ha minden migránst Európába telepítünk, akkor felborul az évszázadok óta fennálló társadalmi és kulturális rendszer. Az ilyen nem kívánatos uniós tervekkel szemben közösen kell felemelni a hangunkat, és ennek egyik eszköze lehet a Kárpátok Régió Stratégia, amin évek óta dolgozunk.
A Szejm volt elnöke beszélt a V4-ekről is, melyet most megosztott a háborúhoz való viszonyulás, de a visegrádi csoport mindig is motorja volt a Kárpátok Európája együttműködésnek.
Leszögezte, hogy nagyon lényeges a közlekedési infrastruktúra észak-dél irányú fejlesztése, ami által javulhat a gazdasági és turisztikai együttműködés.

Végezetül a tervekről szólt. A Kárpáti Egyetem a régió felsőoktatási intézményeinek együttműködésével jöhetne létre, és a térségbeli pedagógusok kezdeményezésére közös nagy bibliotékát alapítanának.
„Mivel az egyes médiumok nem hitelesen írnak egy-egy régióbeli politikusról, egyre több személyes találkozás szükséges, így elkerülhetőek a félreértések”- javasolta az előadó, aki meghívást megköszönve felhívta a figyelmet arra, hogy „a Népfőiskolával való együttműködés gyümölcse a Kárpátok irodalmáról szóló kiadvány, amiért hálásak vagyunk Kiss Gy. Csaba irodalomtörténésznek. A Kárpátok atlaszát is a lakiteleki Népfőiskolához kötődő szakértőkkel szeretnénk elkészíteni.”
Bízik benne, hogy a Kárpátok, Közép- és Kelet-Európa jelentőségét és szerepét képesek vagyunk megerősíteni Európa egész politikai, gazdasági és társadalmi berendezkedésében.

Fotó forrása: Marek Kuchciński Facebook-oldala

m.a./
marekkuchcinski.pl

  (2024.07.07.)