Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A MAGYAR FÓRUM FELTETTE KÉRDÉSEIT A KORMÁNYINFÓN

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter: Európa veszít a legtöbbet a háborúval. 


SZERKESZTŐSÉGÜNK KÉRDÉSEI A JÚLIUS 8-AI KORMÁNYINFÓN, ÉS GULYÁS GERGELY MINISZTER VÁLASZAI:

A Miniszterelnökságet vezető miniszter a Kormányifó elején közölte, hogy megemelik a bankok által fizetett tranzakciós illeték mértékét, és a bankok devizaműveleteite devizaváltási illetéket vetnek ki. Annak érdekében, hogy ezt a bankok ne tudják áthárítani, még idén a számlavezetési és a kártyahasználati díjra stopot vezetnek be. Megkérdeztük, hogy ez minden ügyfélre vonatkozik? 
Azt a választ kaptuk, hogy csak a lakossági ügyfelekre. 
-Ez azt jelenti, hogy például az a non-profit alapítvány, amelyiknek alapító okiratában a Kárpát-medencei magyarság értékeinek feltérképezése és bemutatása szerepel, "sarokba van állítva"?
-Ha a sarokba állítás azt jelenti, hogy valaki 0.15%-kal többet fizet egy utalásért, akkor igen - válaszolt a miniszter.
 A tranzakciós illeték változását ismertetve elmondta, az illeték mértéke 0,45 százalékra emelkedik 0,3 százalékról, és fizetési műveletenként 20 ezer forintra emelkedik az eddig 10 ezer forintos plafon. Készpénzfelvétel esetén a pénzügyi tranzakciós illeték 0,95 százalékra emelkedik 0,6 százalékról, és megmarad az a szabály, hogy 150 ezer forintig mindenki költségmentesen vehet fel pénzt - részletezte, hozzátéve, hogy a konverziós ügyletek esetén bevezetendő kiegészítő illeték mértéke 20 ezer forintos limit mellett 0,45 százalék lesz.

1. Június 25-én még azt mondta Olha Sztefanisina ukrán miniszterelnök-helyettes Luxemburgban, hogy teljesítik az Orbán-kormány 11 pontos kérését az EU-csatlakozás ügyében, ám két nappal rá  – június 27-én  -  már azt nyilatkozta, hogy ezt csak „kényszer” hatására ígérte meg.Amennyiben egy kormányfőhelyettes ilyen lényeges kérdésben két nap alatt teljesen mást nyilatkozik egy fontos kérdésben, akkor mi a garancia arra, hogy Kijev teljesíti a magyar kormány kéréseit?

Válasz:  a garanciának magának a teljesítésnek kell lennie. Meg kell szüntetnük egy saját maguk által előállított jogsértő helyzetet. Örülünk annak, ha Ukrajna olyan nyilatkozatokat tesz, miszerint megszüntetik azt a jogsértő állapotot, amit ők idéztek elő a kisebbségek ügyében, de csak a napi gyakorlatnak hiszünk.

2.Antony Blinken amerikai külügyminiszter korábban kifejtette, hogy az amerikai adófizető polgárok pénzét azért kell Ukrajnába küldeni, hogy annak kilencven százaléka visszacsorogjon. Lindsey Graham republikánus szenátor június 9-én pedig ezt nyilatkozta a CBS televíziónak: tíz-tizenkét billió dollárnyi ásványi anyagon ül Ukrajna. Ha most segítünk Ukrajnának, ezt a tíz-tizenkét billió dollárnyi kritikus ásványkincset Ukrajna és a Nyugat használhatná fel. Hozzátette, hogy az amerikai segítségnyújtás később üzleti lehetőségekkel kecsegtet. Fogadjuk el, hogy erről, tehát a bizniszről szól a háború, és ezért nehéz elérni a békét?

Válasz: ez egy nem túl erkölcsös nyilatkozat az amerikai szenátor részéről, aki ezt a nyilatkozatot tette. De legalább ő nem kertel, hanem igazat mond. Nekünk nem dolgunk ilyen nyilatkozatokat elemezni, az viszont igen, hogy felhívjuk a figyelmet, hogy Európa veszít a legtöbbet a háborúval.

3.Körülbelül másfél hete a BBC lehozta, hogy az Európai Unió 2021 és 2023 között több mint 630 milliárd dollárt költött az orosz gáz pótlására. Akkora összeget, amit régebben 7 és fél év alatt az orosz energiahordozó vásárlására. Elemzők szerint a 14. szankciós csomag hatására a drága amerikai gáz tovább drágulhat, ami hatással lesz a világpiaci gázárakra is. Komolyan gondolják az elemzők, és a szankciós csomagok erőltetői, hogy minél többet fizetünk az amerikai gázért, annál jobb lesz Európának?

Válasz: A 14. szankciós csomagnak van három orosz LNG-re vonatkozó eleme, de azt nem tiltja ki. Éppen ezért nem várható alapvető változás ezen a téren. De az egész gázvásárlási struktúrának az átalakulását felül kell vizsgálni. 

4. Johannes Hahn költségvetési biztos közölte, hogy a déli határ finanszírozásáról csak a következő Európai Bizottság dönthet.. Mennyire bizakodó a kormány annak ismeretében, hogy míg az unió vezető államai teljes mértékben megértik a litván kerítés építését, továbbá, hogy Donald Tusk lengyel miniszterelnök pénzt kér a Tanács és a Bizottság elnökétől az EU Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítéséhez, addig  a magyar határvédelem a magukat jogvédőknek tartók szerint sérti az emberi jogokat? Létezik jó és rossz kerítés?

Válasz:  Ez is mutatja, hogy Brüsszel a döntéseket politikai alapon hozza. Igaz, a Bizottság nemrég megint megígérte a magyar kerítés érdemi támogatását, pénz még nincs, reméljük, hogy lesz, de volt már, hogy csalódnunk kellett.


Fotón: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. július 8-án. MTI/Szigetváry Zsolt


m.a.