Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


FLORIDÁBAN FOGADTA ORBÁN VIKTORT DONALD TRUMP

A Mar-a-Lago-ban lezajlott megbeszélésen a béke lehetőségeiről volt szó

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este - békemissziója következő állomásaként - tárgyalást folytatott Donald Trumppal, az Egyesült Államok korábbi elnökével, republikánus elnökjelölttel. A floridai Mar-a-Lago-ban lezajlott megbeszélésen a béke lehetőségeiről volt szó.

Immáron hivatalos, hogy a magyar kormányfő szűk másfél hét alatt az ukrán háború összes meghatározó szereplőjével egyeztetett, Zelenszkijtől a legesélyesebb amerikai elnökjelöltig.

A csúcstalálkozó hivatalos, erről a magyar miniszterelnök osztott meg bejegyzést a közösségi médiában magyar idő szerint pénteken hajnalban, fél 4 előtt. Még csütörtök reggel a Bloomberg nyomán írtunk Facebook-oldalunkon arról,  hogy amerikai idő szerint csütörtök este Trump fogadhatja Orbán Viktort a floridai otthonában.

Ez tehát így is történt, a kormányfő posztjából kiderült, hogy az esemény helyszíne a floridai Palm Beachen fekvő Mar-a-Lago volt, amelynek Trump a tulajdonosa. Orbán Viktor fényképet is közölt, illetve a bejegyzéshez rövid szöveget is mellékelt. Ez alapján kijelenthető, hogy kettejük találkozójának fókuszában az orosz–ukrán háború állt.

Tárgyalás Trump elnök úrral a békéről. A nap jó híre: ő meg fogja oldani! – írta a magyar miniszterelnök.

További részletek egyelőre nem ismertek. Az viszont igen, hogy Donald Trump nemrég azt mondta, úgy véli, meg tudja győzni Putyint, hogy fejezze be az ukrajnai háborút. Orbán Viktor most friss benyomásokat is átadhatott akár, hiszen az elmúlt tíz napban az ukrajnai háború összes érintettjével, illetve az események alakulására döntő befolyással bíró szereplővel négyszemközt egyeztetett. Más vezető politikusnak ilyen tudása és tapasztalása jelenleg nincs.

Orbán Viktor múlt kedden Kijevben találkozott Zelenszkij elnökkel, majd pénteken Moszkvában fogadta Putyin. Ezen a héten hétfőn már Pekingbe látogatott Hszi Csin-ping elnökhöz, majd Washingtonba utazott a NATO-csúcsra. Itt tárgyalt Erdogan török elnökkel, majd a csúcs végeztével Trump várt rá Floridában.

A magyar miniszterelnök békemisszióját komoly nemzetközi visszhang övezi. A körút az ötödik állomásán is túljutott, de ezzel nem ért a végére. Orbán Viktor korábban deklarálta, hogy a június 1-jétől betöltött, fél évre szóló soros uniós elnökséget teljes egészében békemissziónak tekinti. Ez a magyar elnökség fő prioritása, éppen ezért további fordulók várhatók az ukrán háború lezárása érdekében.

Forrás: MTI, vg.hu

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Donald Trump találkozója a korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. július 11-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán