Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


SZENT IMRE KOLLÉGIUM A SZABADEGYETEMEN, LAKITELEKEN

A Szent Imre Kollégium harmadik alkalma a nyári szabadegyetem keretein belül valósult meg. Az Európa Szabadegyetemnek július 3-7. között a Hungarikum Liget adott otthont.


Az első napon plenáris előadásokon filmvetítésen vettek részt a kollégium tagjai. A második napon Puskás Antal atya, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke (fotón) mutatta be a rend tevékenységét, a keresztény értékeink megtartását a XXI. századi kihívások között.

Ezt követően Hoffner Tibor mutatta be az Ifjúsági Értékőr mozgalmat, amely Talándörgödről indult és Balaton-felvidék kistelepüléseitől, immár Kárpát-medencei szinten ad gyakorlatias módszereket a helyi értékek megőrzéséhez és továbbadásához.

A délután folyamán neves előadók plenáris előadásait hallgathatták meg a többi kollégiummal közösen.

Bozsik Péter a magyar labdarúgás aktuális helyzetét mutatta be érdekes összefüggéseiben, ezt követően Csák János, éppen leköszönő miniszter úr értékes, filozófikus gondolatait hallgathattuk meg, majd Kürti Sándor a mesterséges intelligencia térnyeréséről beszélt a széleskörű hallgatóságnak. Az este folyamán kerekasztal beszélgetést tartottunk Piskóti István professzor úr és Antal Andrea, a Hungarikum Bizottság titkárának közreműködésével a helyi indentitás, helyi értékek és közösségépítés összefüggéseiről.

A harmadik napon délelőtt a kollégiumi előadásokat Kovács Norbert Cimbi folytatta, aki a kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnökeként és a település polgártereként beszélt az általuk kezdeményezett Közelítés Programról. Ezt követően Piskóti István, a Miskolci és a Neumann Egyetem tanára, kutató-professzora tartott gondolatébresztő előadást a település-marketing, települési identitás közösségépítő elméletéről és gyakorlatáról, bemutatva több jó példát is. A délután folyamán ismét plenáris előadások következtek, amelyek során Böjte Csaba testvér ezúttal "a létezés öröme" kérdéseit járta körbe, majd Turányi Tatjana, a kiberpszichológia, kiberbiztonság aktuális kérdéseiről beszélt. Az este folyamán a Kösöntyű Néptánctáncegyüttes által szervezett táncházban vettek részt a kollégisták.

A negyedik napon Nagy Dóra phD hallgató előadását hallgathatták meg, aki a magyar népmese sorozat kompetenciafejlesztő szerepéről tartott érdekes előadást. Ezt követően Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke beszélt tevékenységükről és bemutatta kiadványaikat. Céljuk a magyar kultúra átmentése a jövő nemzedéke számára, a mindennapi patriótizmus elterjesztése, megerősítése.

A délután folyamán Gelbmann Bence élettörténetét ismerhettük meg, aki nehéz körülmények után lett rapper énekes. Ezután sportprogramok következtek, amelynek során football-golf csapatok alakultak, és indultak sport-küzdelemre a Hungarikum -Liget hangulatos pályáin.

Az utolsó nap délelőttjén a helyi értékek gasztronómiában betöltött szerepeiről hallgathattuk meg a Vasvári Nagytérségi Népfőiskola sokrétű, példaértékű tevékenységét Nagy Kriszta és Tóth Tamás előadásában, majd Prohászka Béla mesterszakács tartott érdekes előadást "Hungarikumokkal a világ körül" címmel.

Összességében megállapítható, hogy igen változatos, rengeteg jó példát, jó gyakorlatot átadó alkalom valósult meg, amelyen volt lehetőség a kollégium közösségének erősítésére, építésére is.

Fotó forrása: Lezsák Sándor hivatalos Facebook oldala
Forrás: nepfolakitelek.hu
(2024.07.23.)