Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


KOREAI-MAGYAR ORSZÁGISMERETI TÁBOR LAKITELEKEN

Első alkalommal 2019-ben tartottak koreai-magyar országismereti tábort a Keleti Nyitás műfordítói és országismereti táborok részeként. Ezt a programot indulása óta megszakítás nélkül szervezik. Így a 2023-as évben már ötödik alkalommal volt fogadóintézménye a Hungarikum Liget.

A koreai-magyar országismereti tábort Dr. Birtalan Ágnes – a mongol táborok szakmai vezetőjének – segítségével hívták életre, aki 2018-ban megbízott tanszékvezetőként az ELTE Koreai Tanszékét is vezette. A koreai program szakmai vezetője a kezdetektől fogva Kovács Ramóna (egyetemi tanársegéd, oktató, Koreai Tanszék, Távol-keleti Intézet, ELTE).

A nyári táborba a koreai történelemmel és kultúrával foglalkozó, koreai nyelven szívesen tanuló diákok jelentkezését várják a hazai felsőoktatási intézményekből. A program keretében a hallgatók előadásokat hallhatnak a koreai irodalomról és történelemről, a koreai kultúra sajátosságairól. A táborban intenzív nyeli képzés is folyik. Az elmúlt négy év során anyanyelvi oktatók is segítették az oktatást. Részt vett a munkában Kim Jong Nyeu (ELTE BTK Távol-keleti Intézet koreai nyelvi lektora) és Han Heejung vendégoktató a Dankook Egyetemről.

A program célja, hogy lehetőséget biztosítson a koreai nyelv és kultúra átfogóbb tanulmányozására. A koreai nyelv és kultúra egyre népszerűbb a magyar diákok körében, de ennek ellenére egyelőre kevés lehetőség adódik a nyelv tanulására. Jelenleg a hazai felsőoktatási intézmények közül az országban egyedül csak az Eötvös Loránd Tudományegyetemen működik koreai szak, a keleti nyelvek és kultúrák alapképzés egyik szakirányaként.

Az alábbi témákban hallhattak előadásokat a diákok: Bevezetés a koreai nyelvbe, Koreai történelem, Korea vallásai, Korea főbb ünnepei, Maszkos táncok, Hagyományos koreai kultúra, Hagyományos műveltség, A koreai oktatás, Modern koreai kultúra, Koreai kultúra és társadalom, Koreai modern társadalom, Koreai történetek és narratívák, továbbá nyelvgyakorlatok segítségével ismerkedhettek a koreai nyelvvel. A korábbi táborok alkalmával a hallgatók részt vehettek koreai gasztronómiai workshopon is, ahol megismerkedhettek a koreai konyha különlegességeivel és a koreai sushi, a kimbap készítésével.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy nagy az érdeklődés mind a koreai nyelv és kultúra, mind az ilyen jellegű programok és táborok iránt. Az elmúlt öt év során a koreai-magyar országismereti táborokban több mint 50 diák vett részt. Az idei évben is túljelentkezéses volt a program. Az országismereti táborok szervezése továbbra is a szervezők tervei között szerepel, illetve hosszú távú célkitűzésük koreai-magyar műfordítói tábor indítása is.

Forrás: nepfolakitelek.hu
(2024.07.19.)