Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Felavatták Mindszenty József bíboros szobrát Kismaroson

Szeptember 22-én délelőtt, a kismarosi római katolikus templom kertjében avatták fel Mindszenty József hercegprímás szobrát. Az alkotás a Lakitelek Népfőiskola és a Mindszenty Társaság ajándéka.

Fejérdy Áron plébános arra kérte a Jóistent, hogy áldja meg azt a szobrot, melyet Isten szolgája, Mindszenty József bíboros, hercegprímás tiszteletére és emlékezetére készítettek. „Add kegyelmedet, hogy aki ezelőtt a szobor előtt Isten szolgája, Mindszenty Józsefet könyörögve kéri és tiszteli, az ő érdemeiért nyerjen oltalmat a földön és örök dicsőséget a mennyben.”
 
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke ünnepi beszédében emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy „Mindszenty a legnehezebb időben, 1948. szeptember 23-án – egy csütörtöki napon – látogatott el Kismarosra. Az újságok gyalázták. Az akkori média gyilkos gépezete már készítette elő a Mindszenty-pert. Igen, akkor, egy ilyen helyzetben fogadták a kismarosiak, és bérmálkoztak fiatalok, idősebbek. Az emléke fennmaradt mindazok ellenére, hogy három napra rá lefogták a bíborost.”
 
Mindszenty József bíboros urunk rendíthetetlen hite, szilárd jelleme, példaadó és tanúságtevő élete üzenet a mai ember számára is. Ennek az üzenetnek állít méltó emléket ez a Mindszenty-szobor, amely a Lakitelek Népfőiskola és a Mindszenty Társaság ajándéka – közölte Bágya Rita a Mindszenty Társaság titkára
 
Neubauer Rudolf, a település polgármestere felidézte, hogy öt évvel ezelőtt Lezsák Sándor annál a háznál helyezett el emléktáblát, ahol a hercegprímás 1948. szeptember 23-án a bérmálás szentségének kiszolgáltatása után elköltötte az ünnepi ebédet. „Mindszentynek ez a bérmálási körútja volt az utolsó, mielőtt börtönbe vetették.”
 
A rendezvények közreműködtek: Faragó Laura Kossuth-és Magyar Örökség-díjas népdalénekes és tanítványai.
 
Forrás: nepfolakitelek.hu
(2024.09.29.)