Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


KUTATÓK ÉJSZAKÁJA A RETÖRKI-BEN

Szeptember 27-én a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár a lakiteleki Hungarikum Ligetben tartotta meg a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatba tartozó programját immár második alkalommal. Az előadások célcsoportja elsődlegesen a fiatal korosztály volt, de a programok minden korosztály számára nyitottak voltak.

A Kutatók Éjszakája egy európai kezdeményezű, jelentősebb tudományos kutatással foglalkozó, intézeteken átívelő rendezvénysorozat. Ennek keretében Magyarországon különböző kutatóintézetek, levéltárak, múzeumok, kulturális intézmények látják vendégül az érdeklődőket. Ezen programok célja a tudományos kutatások népszerűsítése, a kívülállók számára részletesebb belelátást nyújtani a kutatók munkájába.

2024. szeptember 27-én a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár a lakiteleki Hungarikum Ligetben tartotta meg a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatba tartozó programját immár második alkalommal. Az előadások célcsoportja elsődlegesen a fiatal korosztály volt, de a programok minden korosztály számára nyitottak voltak. A Levéltár épületében a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola 7–8. osztályos diákjai vettek részt Marton József (levéltári munkatárs, levéltár-pedagógiai szakértő) gyakorlati foglalkozásain, valamint megtekintették a rendezvény keretében megvalósított plakátkiállítást a rendszerváltás pártjainak anyagaiból. A levéltárlátogatás során Pálinkás Barnabás (levéltár és szakmafejlesztési igazgatóhelyettes) az iratokról, míg az Antológia Kiadó és Nyomda épületében tartott nyomdalátogatás során Sütő Ádám ügyvezető és Puteáni-Holl Adrienn (állományvédelmi szakértő a RETÖRKI részéről) a kézzelfogható anyagról, a papírról tartott előadást.

A program további részében a Kölcsey Ház állandó tárlataként látogatható emigrációtörténeti kiállításról Kiss Márta (Népfőiskola Emigrációs Gyűjteményének könyvtárosa), a rendszerváltás témakörében megfogalmazott kamarakiállításáról Dr. Gulyás Martin (levéltári főmunkatárs, gyűjteményi tudományos- és történész szakértő) tartottak előadásokat. Az iratok, nyomtatványok és egyéb sajtótermékek jelentős újdonságot jelentettek az általános iskolások számára. A délelőtti program zárásaként Csinger Andrea, a Népfőiskola munkatársa vezette körbe a diákokat a Hungarikum Kiállítóházban, ahol egy magyar feltalálókkal kapcsolatos interaktív foglalkozásra is sok került. Emellett a Csillagnéző Planetáriumban tekintettek meg kisfilmeket a látogatók.

A diákokkal való foglalkozás mellett új kiadvány bemutatójára is sor került, amely az 1945 és 1989 közötti szellemi-kulturális mozzanatokra fókuszált. A Rendszerváltó Szemle 2024. évi második száma a film-, színház- és zenetörténet témaköréből áll össze. A lap szerzői és szerkesztői közül dr. habil. Strausz Péter (tudományos igazgató), Nagymihály Zoltán (tudományos kutató, szerkesztő) és Endrédi Tamás (levéltári munkatárs) beszélgetettek a téma kapcsán. 

A kiadvány bemutatójáról szóló kisfilm ITT ÉRHETŐ el.



Forrás: nepfolakitelek.hu
(2024.10.09.)