Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A MAGYAR FÓRUM FELTETTE KÉRDÉSEIT A KORMÁNYINFÓN

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter: az Unió nem áll ki az őshonos nemzeti kisebbségek mellett. Minden más kisebbség jogát hangosan védi.


SZERKESZTŐSÉGÜNK KÉRDÉSEI AZ OKTÓBER 16-AI KORMÁNYINFÓN, ÉS GULYÁS GERGELY MINISZTERELNÖKSÉGET VEZETŐ MINISZTER VÁLASZAI:


A kisebbségi jogokat az EU Alapjogi Chartája és sok nemzetközi dokumentum garantálja, még sincs egységes kisebbségvédelme annak a több mint 50 millió állampolgárnak, akik az őshonos nemzeti kisebbségekhez tartoznak. Hogyan mehetnek szembe a Chartával azok, akik a jogállamiságról szónokolnak, Ukrajna sürgős uniós csatlakozása mellett érvelnek, holott Kijev a kárpátaljai magyarság jogait sárba tiporja?
 
Válasz:
Semmilyen jelentősége, követkeménye nincs annak, hogy egy baloldali kormány, vagy egy Brüsszelnek tetsző politikus nem tartja be az uniós jogszabályokat. Brüsszel a jogállamiságot politikai fegyverként használja a számára nem szimpatikus tagállamokkal szemben, de a jogi normák betartását nem kéri számon a kedvenceitől. Ezért teheti meg Ukrajna, hogy a kisebbségi jogok terén, még a 2015-ös állapotokhoz se térjen vissza. Az EU egyedül az őshonos nemzeti kisebbségek mellett nem áll ki. A többi kisebbség jogát hangosan védi. Nem érdekli az európai vezető döntéshozókat a kárpátaljai magyarság helyzete, és Ukrajnát így akarják felvenni.
 
A pozsonyi közrádió műsorában, az oroszbarátsággal nehezen vádolható szlovák progresszívek képviselője egyetértett abban a Szlovák Nemzeti Párt szakértőjével, hogy nagyon is drága leválni az orosz gázról, és bár ők Ukrajnát támogatják, de Kijev mégis fütyül a szlovákok érdekére. Reménykedhetünk benne, hogy lassan a közép-európai országok balliberális pártjai is rájönnek, hogy az államkasszát veszélyezteti, ha ideológiai kérdést csinálnak az energiaellátás biztosításából?
 
Válasz:
Reménykedhetünk benne, de sajnos még ebben az ügyben tisztán látók sem merik elmondani nyíltan a véleményüket.
 
Kivizsgálta-e a kormány a Gazdasági Versenyhivatallal közösen, hogy mi az oka annak, hogy az árstop kivezetését követően a legtöbb üzletlánc megemelte az alapvető élelmiszerek árát, s a vásárlók egyes termékeknél 20-30 vagy akár 40 százalékos emelkedést is tapasztalhattak?
 
Válasz:
Az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálódik. Az élelmiszeriparban fennálló verseny miatt lehetnek egyes helyeken drágábbak a termékek, de ha kiderül, hogy az érintett szereplők visszaéltek a helyzetükkel, akkor a hatóságok jogosultak fellépni.
 
Vannak, akik kukába helyezik a visszaváltható flakonokat, üvegeket, hogy segítsenek a hajléktalanokon. Hogy lehet az, hogy a MOHU-automaták megjelenése előtt senki sem mondta, hogy tulajdon elleni vétség a közterületen lévő szemetesekből bármit is kiszedni, most pedig azzal jönnek elő, hogy akik a kihelyezett kukákból szedik ki a palackokat, azokat súlyos pénzbírsággal, sőt egyes esetekben közmunkával, elzárással büntethetik, hivatkozva a 2012. évi hulladékról szóló törvényre?
 
Válasz:
Ha mindez igaz, akkor teljesen abszurd, hogy azért büntetnek adott esetben hajléktalanokat, mert a kukákból kiveszik a visszaváltható üvegeket, palackokat a reménybeli 50 forint miatt. Meg kell nézni, hogy ebben az ügyben szükséges-e jogszabály változás. Az tény, hogy a visszaváltás okozott nehézségeket, mert lényegesen többen vizsgálják a kukák tartalmát, mint korábban. A legtöbb társasház ezért elzárja a szeméttárolókat.
 
A kínai-brazil béketervet mind Borrell, mind Zelenszkij elutasítja, és hevesen kritizálja, mert Orbán Viktort sejtik mögötte. Közben több brüsszelita politikus, - köztük a cseh elnök-, egyetemi professzorok szólítják fel Kijevet az ún. nyugat-német modell elfogadására, - és senki sem indít ellenük diplomáciai támadást. Nem nevetséges, és egyben szomorú, hogy nem a háború lezárása a fontos, hanem az, hogy ki dolgozta ki a béketervet?

Válasz
Az lenne a jó, ha mindenkinek a háború lezárása lenne a legfontosabb. Már a politikai abszurd világába tartozik, hogy az említett béketerv mögött Orbán Viktort sejtik. Annak, aki azt hiszi és terjeszti, hogy az 1.3 milliárd lakosú Kína és a több mint 200 milliós Brazília vezetőjének béketerve mögött a 10 milliós Magyarország vezetője áll, köszönet jár – mondom iróniával.


Fotó: MTI, Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón 2024. október 16-án
 
m.a.
 
(2024.10.16.)